Je tajemství nepřipálených palačinek v receptu?

Ostřílení kuchaři dobře vědí, na jaké pánvi se jim palačinky vždy daří, kolik tuku by měli mít na dně takové pánve i čím palačinku obracet. Tajemství palačinek totiž nespočívá jen v tom nejlepším receptu, ale také způsobu jejich přípravy.

Jak připravit tenké palačinky vám poradí také v tomto příspěvku autorka z YouTube kanálu Katka My Irish Life.

Zdroj: Youtube

Jak to udělat, aby se palačinky nepřipalovaly?

Co se týče samotného smažení, Francouzi své vyhlášené crêpe smaží na másle. Na špičku nože napíchnou malý kousek másla a před nalitím těsta na pánev jím dno potřou. Pokud budete smažit na oleji, docela postačí jen mírně mastná pánev. Olej můžete na pánvičku stříkat sprejem nebo rozetřít malé množství mašlovačkou.

Pánev na palačinky je vhodná taková, která se zahřívá rovnoměrně a je úplně jedno z jakého je materiálu či zda má dvojité dno. Lepší jsou širší s nižším okrajem. Palačinkou vyplníte celé dno pánve a díky nízkému okraji vám obracečka lépe zajede pod palačinku a vy ji zvládnete jednoduše otočit.

Palačinky určitě lze i přehazovat, ale dejte si veliký pozor na množství tuku. Pánev musí být úplně suchá, palačinka se na ní musí jemně pohybovat a nesmí být připečená ke dnu. Pokud si přehazovaní nacvičujete, ujistěte se, že máte kolem sebe dost prostoru a nejsou kolem vás lidé.

Aby se palačinky nepřipalovaly, doporučuje se používat jen malé množství cukru nebo jej z receptu úplně vynechat. Připalování se ale také vyvarujete díky následujícím tipům.

Fígly, které zabrání připalování

Pánvička musí být v každém případě horká a před smažením také dobře osušená. Pokud jste ale pánvičku právě myli, hodí se napřed rozehřát, pak ji na chvíli z plotny odstavit, aby opět částečně vychladla, a pak teprve vrátit na sporák a začít se smažením. Na takto vysušené pánvi bude mnohem snazší smažení. A první, druhá ani pátá palačinka se nepřichytnou, i když je povrch nerezový bez speciálních úprav.

Jiným trikem je použití obyčejné kuchyňské soli. Lžičku nasypte na horkou pánev a nechte krystalky chvíli zahřívat. Sůl se zpočátku na pánvi trošku vrtí. Až přestane, vytřete pánev suchou papírovou utěrkou a vrhněte se na smažení!

Tento trik se výborně hodí i na smažení v lívanečníku. Lívanečníky jsou sice některé velmi pěkné s reliéfy a obrázky, ale jejich čištění je příšerně otravné, a pokud není povrch dokonale čistý, bude se v reliéfu těsto připalovat. Posypejte povrch solí, pak ji vymeťte metličkou z lívanečníku ven a zbytek osušte papírovou utěrkou.

Související články

Zdoje: adbz.cz, toprecepty.cz