Palačinky rozhodně není třeba nijak více představovat. Tyhle placky z litého těsta, které se dají připravovat jak naslano, tak nasladko prostě každý zbožňuje. A velmi oblíbené jsou i v Číně, i když je pravdou, že se tam vyrábí úplně jinak než v evropských zemích. Namísto litého těsta se totiž připravují z pevného těsta, které se na pánev nijak nenalévá, ale jednotlivé palačinky se z něj musí ručně vypracovat. Možná to zní trochu složitě, výsledek si ale celý svět naprosto zamiloval.

Patříte-li mezi milovníky klasických palačinek, ve videu najdete postup, podle kterého vytvoříte ty nejvláčnější a nejtenčí palačinky:

Zdroj: Youtube

Těsto na knedlíčky

Čínské knedlíčky Gyoza jsou už dávno nesmírně populární nejen ve své domovské Číně, ale i po celém světě. V posledních letech si úspěšně našly cestu i do České republiky. Jsou tvořeny z tenkého těsta, které je složeno pouze z vody, soli, mouky, cukru a perlivé vody. Takové těsto se vyválí na velmi tenkou placku a z ní se vykrojí kolečka, která se plní například masem nebo zeleninou. Kolečka se následně zabalí do tvaru malého knedlíčku a vaří se buď v páře, nebo se smaží v oleji. Z toho samého těsta se ale v daleké Číně netvoří jen ony knedlíčky, ale také palačinky. Nebo alespoň jejich obdoba.

Palačinky v knedlíkovém obalu

V první řadě si připravte samotné těsto. V míse smíchejte 1 hrnek hladké mouky s 1/4 hrnku kukuřičného škrobu, 1 lžičkou soli a 1 lžičkou cukru. Pak do směsi pomalu za stálého míchání nalijte 1 hrnek vychlazené sodovky. Až bude těsto husté a nebude možné jej nadále míchat metlou či vařečkou, propracujte ho důkladně rukama.

Z těsta odkrajujte stejně velké části a každou z nich vyválejte do stejně velkého kruhu. Každý kruh těsta zlehka potřete olejem.

Náplň do palačinek

Nyní máte několik možností. Buď můžete připravit netradiční palačinky nasladko a nasypat na těsto například skořicový cukr, anebo je můžete připravit naslano. Třeba je naplňte nasekanou jarní cibulkou či tenkou vrstvou ochuceného mletého masa. Poté palačinku přiklopte jiným kolečkem těsta a můžete se pustit do smažení.

Každou palačinku smažte na oleji z obou stran dozlatova. Sladké palačinky podávejte jen tak, stejně tak i ty slané. Palačinky naslano v knedlíčkovém obalu ale skvěle poslouží i jako úžasná příloha například ke guláši.

Co se sazeničkami jahodníků, až zapustí kořeny, a proč je právě na podzim dobré jahodníky namnožit? To všechno se dozvíte v podcastu přímo ZDE:

Související články

Zdroje: lifehacker.com, bonappetit.com