Zdroje: YouTube.com, kucharkaprodceru.cz

Palačinky patří v Česku k těm vůbec nejoblíbenějším sladkým pokrmům. Poslouží jako dezert, oběd, večeře anebo třeba i snídaně. Jejich výhodou je, že si je na talíři může každý dozdobit podle svých preferencí, a tak jsou palačinky zkrátka vděčným jídlem. Jenže po jejich přípravě v kuchyni často panuje velký nepořádek.

Palačinky v PET láhvi

Naštěstí je možné si úklid do velké míry usnadnit. Na přípravu těsta totiž vůbec nepotřebujete mísu a metlu. Při jeho nalévání do pánve se dokonce obejdete i bez naběračky. Stačí použít klasikou plastovou láhev. Do ní s pomocí trychtýře nasypte mouku, přidejte mléko, vejce a špetku soli, láhev uzavřete a několik vteřin s ní třeste. Všechny ingredience se tak propojí a vám vznikne dokonalé těsto.

Jak přesně postupovat, zjistíte ve videu:

Zdroj: Youtube

To pak přímo z láhve nalévejte do rozpálené pánve a smažte palačinky. Těsto v PET láhvi si dokonce můžete připravit i na později. Zbyde-li vám v láhvi po večeři dostatek těsta, láhev jednoduše uzavřete a vložte ji do chladničky. Ráno si díky tomu budete moci usmažit ke snídani palačinky čerstvé.

Jak na dokonalé těsto na palačinky

I když jsou palačinky jedním z nejjednodušších pokrmů na přípravy, leckdy se při jejich smažení mohou vyskytnou různé problémy. Mohou se trhat, rychle připalovat, anebo jsou například příliš silné. Z toho důvodu se vyplatí dodržovat přesné poměry surovin a nespoléhat se na to, že těsto připravíte od oka.

Dokonalé těsto vyrobíte ze 125 gramů hladké mouky, 1 špetky soli, 2 vajec a 300 mililitrů mléka. Dbejte přitom na to, aby byly všechny suroviny pokojové teploty, aby se v těstu netvořily hrudky. Nezapomínejte také, že by těsto mělo po vymíchání chvíli odpočívat, aby mouka nabobtnala a s těstem se následně lépe pracovalo. Proto těsto před smažením uložte alespoň na 30 minut do chladničky.

Mnozí mají potřebu do těsta přidávat také cukr, aby byly palačinky sladké. Tento krok je ale opravdu zbytečný a navíc ohrožuje výslednou podobu palačinek. Cukr v těstě totiž rychle karamelizuje, kvůli čemuž mají tyto lahodné placky tendenci se připalovat. Cukr tedy vůbec nepřidávejte. Koneckonců, palačinky dostatečně osladí na talíři marmeláda, skořicový cukr anebo čokoládová pomazánka.

Jak smažit palačinky

Při smažení pak zapomeňte na olej nebo ztužený tuk, dokonalé palačinky usmažíte pouze na sádle. Roli ale hraje také pánev, kterou použijete. Spousta lidí na palačinky používá klasikou teflonovou pánev, která sice palačinky usmaží, ale nikdy nebudou ukázkové. Vůbec nejlépe se palačinky dělají na těžké litinové pánvi, která se rovnoměrně zahřívá a palačinky z ní jsou naprosto božské.

Banánové palačinky

Banánové palačinky jsou vynikajícím a zdravým pokrmem, který můžete snadno připravit doma. Pro jejich přípravu potřebujete dva zralé banány, dvě vajíčka, špetku soli, lžičku vanilkového extraktu (nebo vanilkový cukr) a trochu skořice. Nejprve rozmačkejte banány vidličkou tak, aby vznikla hladká kaše. Poté přidejte vajíčka, vanilkový extrakt (nebo vanilkový cukr), špetku soli a skořici. Vše důkladně promíchejte dohladka těsta. Na rozpálené pánvi s trochou oleje nebo másla vlijte těsto v malých porcích, abyste vytvořili palačinky. Smažte je z obou stran dozlatova. Banánové palačinky jsou bohaté na přírodní sladidla z banánů a mají lahodnou ovocnou chuť. Můžete je podávat s medem, javorovým sirupem, čerstvými borůvkami nebo oříšky, podle svého gusta.