Využijte záplavy žlutých květů pampelišek a vyrobte si velkou zásobu pampeliškového sirupu. Je lahodný, nasládlý a v kombinaci s vodou vytváří skvělý nápoj pro všechny žíznivé. A pokud by sirup někomu hodně zachutnal, můžete mu lahvičku věnovat i jako dárek.

Na videu Veroniky Mergentalové z YouTube kanálu Tvořivá zahrada uvidíte, jak se sirup vyrábí krok za krokem:

Zdroj: Youtube

Květy pampelišek zpracujte za studena

Když se řekne sirup, pak většina z nás si představí hodně práce. Ale naštěstí existuje kromě klasické vařené verze i ta se zpracováním květů zastudena. Ještě než se pustíte do přípravy sirupu, musíte nasbírat dostatek pampelišek.

Podle tohoto receptu je to celkem 1 litr pampeliškových květů, což vydá za menší kyblíček. Pak stačí, abyste žluté hlavičky rozložili na stole a dali jim čas, aby se z květů vystěhovali všichni broučci. Poté z květů otrhejte zelené části a nasypte do uzavíratelné nádoby.

Sirupové vrstvení

Pampeliškovou nálož střídavě vrstvěte s cukrem. Nezapomeňte květy pořádně utlačit, aby se do nich nedostal vzduch, který by zvýšil riziko kazivosti sirupu. Máte? Pak celý sirupový základ zalijte 2 dl vody. Hrdlo nádoby překryjte potravinářskou fólií a nechte na okně odstát dva dny.

Za tři dny máte hotovo

Pro vyzrání pampeliškového sirupu si vyberte slunné místo. Teplé sluneční paprsky totiž napomohou lepšímu rozpuštění cukru. Sirup přesto v průběhu dne několikrát zamíchejte. Po třech dnech odpočinku získá krásnou žlutou barvu. Nakonec jej zceďte přes plátýnko nebo cedník, nalijte do uzavíratelné lahve, zavíčkujte a skladujte v lednici. Pijte ho s vodou nebo sodou. Je plný vitaminů a příjemně vás osvěží.

Související články

Zdroje: www.bohynekuchyne.cz, youtube.com, tvorivebyliny.cz