Listy smetanky lékařské byste měli během jarních i letních měsíců jíst pravidelně, pokud potřebujete zhubnout, protože pomáhají zbavit se nahromaděné vody v těle. Díky tomu, že podporuje častější močení, zbaví vás odpadních látek a jedů, které se vám v těle a v játrech nashromáždily. Zabraňují i onemocnění jater díky obsahu antioxidantů.

Papmpeliškové listy oceníte i v případě, že trpíte infekcemi močového ústrojí. Při hubnutí pampeliška pomáhá i tím, že obsahuje spoustu vlákniny, udrží déle pocit plnosti, a vy tak nebudete mít chuť neustále něco uzobávat. Vědci zjistili, že pampeliškové listy fungují podobně jako některé léky určené ke ztrátě hmotnosti.

Zdravý zrak i srdíčko díky pampelišce

Kdo by nechtěl mít zdravé oči... I když právě žádnými problémy se zrakem netrpíte, prevence je potřeba. Pampeliškové listy obsahují hodně vitamínu A, který je pro zdraví očí velmi potřebný. Pokud ho máte dostatek v mládí, ve stáří jakobyste ho našli. Stačí jeden hrnek pampeliškových listů denně a máte splněnou doporučenou denní dávku vitamínu A. Kromě toho pampeliškové listy přispívají ke snížení hladiny triglyceridů (typ tuku) v krvi, takže snižují riziko srdečního onemocnění.

Salát z pampeliškových listů s vejcem

Připravte si lahodný salát z pampeliškových listů, budete překvapeni, jak je lahodný. Do základního receptu můžete přidat i další ingredience, třeba ředkvičky, mrkev a další.

Suroviny:

  • 2 velké hrsti čerstvých pampeliškových listů
  • mrkev
  • 4 vejce
  • pažitka

Na dresink:

  • 1 lžíce vinného octa
  • 3 lžíce extrapanenského olivového oleje
  • pepř a sůl
  • špetka cukru nebo pár kapek javorového sirupu
  • 1 lžička dijonské hořčice

Postup:

  • Vejce uvařte natvrdo, nechte mírně vychladnout a oloupejte.
  • Poté připravte dresink. Všechny ingredience vyšlehejte dohladka a dejte do větší mísy.
  • Listy pampelišek omyjte, nechte okapat a přidejte k dresinku do mísy.
  • Mrkev nastrouhejte nahrubo.
  • Salát s dresinkem rozdělte na talíře na jednotlivé porce a ozdobte mrkví a rozkrájeným vejcem natvrdo.
  • Posypte nakrájenou pažitkou a podávejte.

Související články


Zdroje: iprima.cz, ceskozdrave.cz, Janča - Zentrich: Herbář