Pro mnohé zapálené zahradníky je pampeliška nepříjemným plevelem, který jim nezřízeně zanáší opečovávaný prostor. Ovšem zároveň se jedná o poměrně vzácnou léčivou bylinu plnou vitamínů a prospěšných látek pro naše zdraví, jež lze využít i v kuchyni. A nejlepší je právě teď v jarním období.

Na jednoduchý recept na polévku z pampelišek se můžete podívat v následujícím videu:

Zdroj: Youtube

Pampeliška, neboli smetanka lékařská

Údajně pochází tato krásná rostlina s typicky žlutým květem z Řecka či severních Himálají. Později se rozšířila do oblasti Středozemí, Euroasie a severní Afriky. Pro Evropany byla kdysi pampeliška důležitou surovinou pro přípravu jídla, ale používali ji i jako léčivo.

Pampelišková polévka s mrkví a pažitkou

Na troše másla zpěňte ½ až 1 najemno pokrájenou cibuli, jakmile zesklovatí, přidejte 1 až 2 nastrouhané mrkve na hrubém struhadle a 2 hrsti mladých listů pampelišky. Nechte chvíli osmažit a pak zalijte 0,5 l vývaru. Dle svých potřeb dochuťte solí či pepřem a nechte minimálně 5 minut povařit.

Následně přidejte 500 ml mléka a 200 ml smetany nechte 1 až 2 minuty projít varem. Pak polévku odstavte a přisypte do ní čerstvě nasekanou pažitku. Případně lze polévku před podáváním dochutit pár kapkami citronové či limetkové šťávy a rozmixovat.

A pokud chcete být kreativní, můžete pampeliškovou polévku ozdobit květy pampelišek či sedmikrásek a lehce zasypat dýňovými nebo slunečnicovými semínky. A jak pampeliška ovlivní vaše zdraví?

Zlepší trávení

Protože pampeliška obsahuje látky, díky nimž má svou lehce nahořklou chuť, stimuluje celé travicí ústrojí k aktivní činnosti. Její konzumací dochází ke zvýšené produkci slin, které pomáhají štěpit sacharidy. Zároveň napomáhá štěpit bílkoviny a uvolňovat žluč, která štěpí tuky.

Chrání ledviny, močový systém i krev

Protože jsou pampelišky močopudné, zbaví vás podle vědců nadbytečné vody v těle a vyvarujete se tak zbytečných otoků. Pampeliškové listy jsou totiž perfektní diuretikum, které se využívá nejen v léčitelství, ale i v medicíně. Dokonce mají i jednu výhodu navíc - neodvádějí z těla draslík, protože ho obsahují poměrně vysoké množství. Rozpouští ledvinové i močové kameny, snižují hladinu krevního cukru i cholesterolu.

Vyrovná hormony

Pampeliškové listy pomáhají snižovat převahu estrogenů při endometrióze a tlumí bolesti prsou při menstruaci. Pomáhají udržet v těle zdravou hormonální rovnováhu.

Související články

Zdroje: ncbi.nlm.nih.gov, www.toprecepty.cz, www.bylinkyprovsechny.cz, www.vareni.cz