O léčivých účincích pampelišek nikdo nepochybuje, můžeme je využít při nechutenství, ve chvíli, kdy cítíme potřebu pročistit organismus od škodlivých látek, látky v ní obsažené podporují správnou funkci jater, ale také ledvin, žaludku a celé trávicí soustavy.

Navíc mají pampelišky močopudný účinek a je tak možné je využít pro odvodnění organismu. K lepšímu zdraví nám přitom pomohou jak krásné žluté květy, tak i kořen této rostliny. Můžeme si z nich například uvařit čaj, nebo třeba vyrobit med. 

Podívejte se na jednoduchý návod k výrobě pampeliškového sirupu na youtube v kanálu Barbory Stráníkové:

Zdroj: Youtube

Med nebo sirup?

Je třeba poznamenat, že včelaři se při vyslovení slovního spojení “pampeliškový med” pravděpodobně oklepou. Jistě, nejde o med v pravém slova smyslu, protože med tak, jak jej chápou chovatelé, je ryze včelím produktem. Pro naše potřeby a zjednodušení se tedy můžeme dále bavit spíše o pampeliškovém sirupu, což bude přesnější. 

Základní suroviny

Nejjednodušší recepty na pampeliškové sirupy počítají jen s jejich květy, cukrem a citronem. Na půl kilogramu pampeliškových květů je třeba použít dva litry vody, tři citrony a dva kilogramy krystalového cukru. Postup není složitý, ale vyžaduje určitý čas, aby se z pampelišek stihly vylouhovat všechny důležité látky. 

Svařit a počkat

Jak na základní pampeliškový med? Prvním krokem musí být důkladné vyčištění květů od případného hmyzu, který se na nich s oblibou slétá. Jakmile bude hotovo, nasypeme pampelišky do hrnce dostatečné velikosti, zalijeme vodou a přidáme na kolečka nakrájené citrony.

Vše přivedeme k varu a čtvrt hodiny necháme vařit. Potom plotýnku vypneme a necháme vše celý den louhovat, než přistoupíme k dalšímu kroku. 

Ještě jednou na sporák

Druhý den, lépe řečeno po minimálně 24 hodinách, vylouhovanou směs scedíme a do této vody přidáme dva kilogramy cukru. Ten dobře rozmícháme a hrnec vrátíme ještě přibližně na dvě hodiny na sporák, kde směs postupně zhoustne.

Je důležité sirup hlídat, aby vše dobře dopadlo. Bude houstnout postupně, plynule, a tak si vlastním rozhodnutím můžeme určit, jakou konzistenci si přejeme. Jen je třeba pamatovat na to, že po vychladnutí směs ještě výrazně ztuhne. Takto připravený sirup vydrží v dobře uzavřených skleničkách opravdu dlouho. 

Zkuste to trochu jinak

Kromě základního receptu můžeme zapojit tvořivost a dílo přírody dotáhnout do dokonalosti kombinací s dalšími surovinami. Ve stejném období jako pampeliškové květy najdeme v přírodě také mladé výhonky smrčků.

Není žádný problém zajít si do lesa a ohleduplně, tedy jen po několika kouscích z každého stromku, nasbírat právě tyto jasně zelené mladé jehličky. Ty pak přidáme k pampeliškám ve stejném poměru, tedy použijeme-li výše zmíněný recept, půjde o čtvrt kilogramu pampelišek a stejné množství smrkových výhonků.

K nim můžeme přidat také hrst sedmikrásek. Sirup dostane další rozměr, mírně nahořklý a zajímavý, kterým můžeme osvěžit naše budoucí kulinářské pokusy. Třeba pampeliškové latté. 

Pampeliškové laté

Na pampeliškové latté budeme potřebovat několik kostek cukru, 100 ml mléka, šálek instantní kávy a lžíci pampeliškového sirupu. Vše v mixeru rozmícháme do požadované konzistence a pak už si můžeme vychutnávat nevšední letní zdravé osvěžení. 

Související články

Zdroje: www.toprecepty.cz, www.ceskatelevize.cz, fresh.iprima.cz