Kdy pampelišky sbírat?

Hlavičky žlutých pampelišek je nejlepší sbírat hned ráno po jejich otevření. Květy budou mít nejvíce nektaru. I když léčivky rostou v průběhu celého léta, je nejlepší je sbírat na jaře, v době jejich nejhojnějšího výskytu. Tedy na konci dubna až do poloviny května.

Pampelišky sbírejte na chráněném místě jako je vaše zahrádka nebo civilizací nedotčená louka. Volné prostranství mezi panelákovými bloky, kde se věnčí psi, rozhodně není vhodným místem.

Budete potřebovat:

  • 200 rozkvetlých pampelišek
  • 1 bio citron
  • 1 kg cukru
  • 1 l kohoutkové vody

Pampeliškové květy zbavte znečištění jako je hmyz, pavučiny, apod. a vložte je do hrnce. Přidejte na kolečka nakrájený citrón a zalijte 1 litrem vody. Přiveďte k varu a nechte 15 minut vařit. Následně nechte odvar vychladnout a uložte jej na 24 hodin na chladné a temné místo. Druhý den výluh přeceďte, přidejte 1 kg cukru a vařte na mírném ohni do zhoustnutí. Většinou to trvá 15-20 minut. Sem tam směs nezapomeňte promíchat. Pak už stačí med přelít do čistých a vydezinfikovaných skleniček a pořádně uzavřít. Skladujte jej ve spíži, tedy na tmavém místě. Po otevření jej ale dejte do ledničky.

Jak med chutná?

Pampeliškový med má zvláštní chuť a možná si na něj budete muset zvyknout. Počítejte se silnou, štiplavou, středně sladkou a trochu hořkou chutí. Proto není vhodný do pečení jako náhražka včelího medu. Můžete si jím ale natřít chléb, sušenky nebo sýr k večernímu posezení. Skvělý je také do čaje.

Účinky pampeliškového medu

Pampeliškový med pomáhá při léčbě bolestí v krku, nachlazení a dalších problémů způsobených bakteriálními infekcemi. Primární zdravotní přínos surového pampeliškového medu ocení vaše imunita. Med totiž obsahuje vyšší hladinu apalbuminu 1 než normální medy. Zlepšuje také funkci střev, jater a ledvin snížením obsahu kyselin v žaludečních šťávách o více než 50 procent.

Zdroje:

https://zivotnastatku.cz/jednoduchy-recept-pampeliskovy-med/

https://diethive.com/dandelion-honey/