Pampeliškový med není správné označení, jedná se vlastně spíše o sirup. Naše babičky mu ale med říkaly. Nepotřebujete na něj včely a vyrobíte si ho sami a poměrně rychle. První, kdo objevili jeho léčivé účinky, byli Arabové. V knihách perských lékařů v 10. - 11. století byl tenhle zlatavý nektar považován za všelék na různé nemoci. I dnešní bylinkáři o něm mluví v superlativech, protože pampeliškový med léčí kašel, nachlazení a posiluje imunitu. Připravte si ho letos i vy! Abyste z pampelišek vytěžili co nejvíce živin, dodržujte tato jednoduchá pravidla.

Na videu uvidíte zase jinou verzi přípravy pampeliškového medu.

Zdroj: Youtube

Nikdy neproplachujte květy

Většina receptů doporučuje květy před použitím propláchnout pod tekoucí vodou, aby se zbavily broučků a dalších nečistot. Bohužel tímhle očistným rituálem zbavíte květy nejen hmyzu, ale i pylu, který je plný prospěšných látek. A to je pak velká škoda. Zkuste proto jiný postup. Rozložte květy na papír a nechte je několik hodin odpočívat venku. Hmyz z nich posléze vyleze sám.

Med nikdy nevařte

Pampeliškový med se připravuje buďto klasickým vařením nebo studenou cestou. Bylinkáři se přiklánějí k druhé variantě. Proč? Protože med při zahřání nad 50 °C ztrácí blahodárné látky, vitamíny a minerály a stává se tak prakticky bezcenný. A to je škoda. Zkuste jej tedy připravovat spíš cestou za studena.

Zvykněte si na řídkou konzistenci

Med, který není tepelně upravený, je řidší a podobný spíše sirupu. To vás ale nemusí tak mrzet. Vaše sladká pampelišková dobrota bude totiž plná vitamínů, které vám pomůžou v boji s chřipkou či nachlazením.

A teď to nejlepší: Babiččin pampeliškový med

Pro jeho přípravu si nasbírejte 1 litr pampeliškových květů. Nechte je na papíře odležet, abyste se zbavili hmyzu. Poté je nasypte do velké zavařovací sklenice. Zasypte je 500 g cukru a nádobu „zavíčkujte“. Zavařovačku postavte za okno a průběžně protřepávejte. Za dva dny k ní přilijte 2 dcl vody a znovu nechte 24 hodin odstát. Aby se cukr ve vodě dokonale rozpustil, vždycky sklenici protřepte nebo směs zamíchejte lžičkou. Hotový sirup zceďte a uchovávejte v lednici, pro delší skladování je lepší ho zamrazit. Můžete ho používat jako přírodní sladidlo nebo jako lék pro lepší imunitu. Což se na jaře vyplatí!

Související články

Zdroje: www.bylinkyprovsechny.cz, www.ireceptar.cz