Pampeliškový med není správné označení, jedná se vlastně spíše o sirup. Naše babičky mu ale med říkaly. Nepotřebujete na něj včely a vyrobíte si ho sami a poměrně rychle. První, kdo objevili jeho léčivé účinky, byli Arabové. V knihách perských lékařů v 10. - 11. století byl tenhle zlatavý nektar považován za všelék na různé nemoci. I dnešní bylinkáři o něm mluví v superlativech, protože pampeliškový med léčí kašel, nachlazení a posiluje imunitu. Připravte si ho letos i vy! Abyste z pampelišek vytěžili co nejvíce živin, dodržujte tato jednoduchá pravidla.
Na videu uvidíte zase jinou verzi přípravy pampeliškového medu.
Nikdy neproplachujte květy
Většina receptů doporučuje květy před použitím propláchnout pod tekoucí vodou, aby se zbavily broučků a dalších nečistot. Bohužel tímhle očistným rituálem zbavíte květy nejen hmyzu, ale i pylu, který je plný prospěšných látek. A to je pak velká škoda. Zkuste proto jiný postup. Rozložte květy na papír a nechte je několik hodin odpočívat venku. Hmyz z nich posléze vyleze sám.
Med nikdy nevařte
Pampeliškový med se připravuje buďto klasickým vařením nebo studenou cestou. Bylinkáři se přiklánějí k druhé variantě. Proč? Protože med při zahřání nad 50 °C ztrácí blahodárné látky, vitamíny a minerály a stává se tak prakticky bezcenný. A to je škoda. Zkuste jej tedy připravovat spíš cestou za studena.
Zvykněte si na řídkou konzistenci
Med, který není tepelně upravený, je řidší a podobný spíše sirupu. To vás ale nemusí tak mrzet. Vaše sladká pampelišková dobrota bude totiž plná vitamínů, které vám pomůžou v boji s chřipkou či nachlazením.
A teď to nejlepší: Babiččin pampeliškový med
Pro jeho přípravu si nasbírejte 1 litr pampeliškových květů. Nechte je na papíře odležet, abyste se zbavili hmyzu. Poté je nasypte do velké zavařovací sklenice. Zasypte je 500 g cukru a nádobu „zavíčkujte“. Zavařovačku postavte za okno a průběžně protřepávejte. Za dva dny k ní přilijte 2 dcl vody a znovu nechte 24 hodin odstát. Aby se cukr ve vodě dokonale rozpustil, vždycky sklenici protřepte nebo směs zamíchejte lžičkou. Hotový sirup zceďte a uchovávejte v lednici, pro delší skladování je lepší ho zamrazit. Můžete ho používat jako přírodní sladidlo nebo jako lék pro lepší imunitu. Což se na jaře vyplatí!
Související články
Zdroje: www.bylinkyprovsechny.cz, www.ireceptar.cz