Panforte, přesněji Panforte di Sienna, potvrzuje, že tajemství italské kuchyně tkví v kvalitních ingrediencích a harmonii chuti a vůně. Zároveň si však můžeme dovolit trochu experimentování, vždyť právě díky němu všechny recepty vznikly. I klasické recepty se liší v různých krajích a často i rodinách. Pokud máme vlastní sušené ovoce, vyzkoušet panforte z něj. Hodí se například švestky, pokud nejsou přesušené, nebo křížaly ze šťavnatých hrušek (nejlepší je, pokud se konzistence ovoce blíží kandovanému, aby byl dortík šťavnatý). Z toho důvodu nejsou vhodné jablečné křížaly.

  • 150 g cukru
  • 150 g medu
  • 150 g polohrubé mouky
  • 250 g loupaných mandlí nebo lískových oříšků (lze dle libosti kombinovat)
  • 100 g kandované nebo kompotované dýně nebo sušených fíků, meruněk, či švestek (možno předem naložit v alkoholu)
  • 100 g kandované pomerančové kůry (zčásti lze nahradit sušenou či kandovanou hruškou)
  • 50 g kandovaného citrónu
  • 2 lžičky skořice v prášku
  • 1/2 lžičky jemně podrcených nebo mletých semen koriandru
  • 1/2 lžičky jemně podrcených nebo mletých hřebíčků
  • špetku nastrouhaného muškátového oříšku
  • semínka z půlky vanilkového lusku
  • 1 lžičku kakaa
  • špetku čerstvě namletého bílého nebo růžového pepře
  • cukr pudr nebo kakao na ozdobení
  1. Připravíme dortovou formu s odnímatelným dnem a vyložíme ji rýžovým papírem, který po upečení ponecháme na dortu (pomáhá ho udržet po hromadě). Lze nahradit pečícím papírem, který opatrně sejmeme
  2. Mandle (nebo oříšky) opražíme v troubě (při teplotě 200 přibližně 5-6 minut)
  3. Smícháme veškeré koření, polovinou směsi mandle prosypeme
  4. Veškeré ovoce pokrájíme na malé kousky
  5. V hrnci na mírném plameni rozehříváme cukr s medem, přibližně čtvrt hodiny. Hmota je připravená v momentě, kdy se „táhne na nit“, případně kdy po nabrání na špejli a zchlazení vodou vytvoří pevnou kuličku
  6. Do rozehřátého medu s cukrem vmícháme mandle, ovoce a postupně přimícháváme mouku. Nakonec důkladně promícháme a vlijeme do připravené formy, v níž hmotu urovnáme.
  7. Zbylou směs koření smísíme s kakaem a lžící cukru a celý dortík pře sítko posypeme
  8. Pečeme při teplotě 150 ° C po dobu 30 minut.

Po ochlazení vyjmeme z formy a můžeme posypat moučkovým cukrem, nebo kakaovým práškem