Původní pařížský salát byl králem někdejších mléčných barů, které byly populární za dob socialismu. Lidé chodili na levné snídaně, svačiny i obědy. Stačilo si koupit levnou smaženku, šunku v aspiku, ruské vejce, chlebíček nebo salát na tácku (a k němu dva rohlíky) a za pár korun jste se královsky najedli. Když jste si pak k tomu dali limču do kelímku, už vám nic nechybělo. Dneska bohužel už mléčné bary téměř vymizely, nicméně oblíbené saláty ze socialismu si můžete připravit i doma.

Připravte si pařížský salát podle původní receptury. Ve videu najdete postup krok za krokem:

Zdroj: Youtube

Pařížský salát z měkkého salámu

Kromě klasiky – vlašského, bramborového či pochoutkového – byl jedničkou mezi strávníky i slavný pařížský salát. Proč se jmenoval pařížský? Popravdě neměl s hlavním městem Francie nic společného. Vznešený název měl podle měkkého (pařížského) salámu, který do něj lahůdkářky krájely. Součástí mňamky byla i majonéza, sterilovaný hrášek, okurka, cibule a další ingredience.

Připravte si socialistickou legendu podle normy ČSN

Z pohledu dnešních výživových expertů šlo o kalorickou bombu. Ale to nevadí. Pařížský salát zkrátka stojí za hřích. Zkuste si ho připravit i vy, podle tradičního receptu z dob jeho největší slávy. Jak na to?

420 g měkkého pařížského salámu nakrájejte na plátky a poté na nudličky. Masovou hmotu pak vložte do mísy společně se 30 g nadrobno nasekané cibule a 300 g nadrobno pokrájených kyselých okurek. V misce smíchejte 5 g octa, 10 g cukru a přidejte do mísy společně s 20 g hořčice, 8 g worcesterské omáčky, 10 g soli, trochu pepře, 60 g sterilovaného hrášku a 420 g majonézy.

Pařížský salát nejlépe chutná s rohlíkem

Salát opatrně zamíchejte vařečkou. Zakryjte ho alobalem a dejte přes noc do lednice. Druhý den salát zlehka promíchejte, aby se ingredience dokonale propojily. Salát nandejte na talíř a hned máte skvělou snídani, večeři nebo svačinku. Salát nejlépe chutná s obyčejným rohlíkem!

Náš tip

Pařížský salát můžete použít i jako základ chlebíčků pro návštěvu!

Související články

Zdroje: www.bozka.cz, www.youtube.com