Čerstvé pečivo nakupujeme téměř dennodenně, avšak přesné množství můžeme někdy špatně odhadnout. Oschlé a ne příliš měkké pečivo si po pár dnech už jen málokdo vezme, a proto většinou ztvrdlé končí v koši. I když není chléb zrovna nejčerstvější, nemusíte se ho rovnou zbavovat. Zkonzumujte ho v podobě falešného parmezánu či jiných pochutin, na kterých si ještě pochutnáte!

Připravte si ze starého pečiva dokonalé chlebové chipsy podle jednoduchého video návodu na YouTube, na kanálu Kuchyně Lidlu:

Zdroj: Youtube

Falešný parmezán z chleba

Ze starého, avšak ještě z neztvrdlého chleba lze vyrobit falešný parmezán, který se typicky připravuje na chudém jihu Itálie. Nadrobený chléb rozprostřete na plech, posypte vybranými bylinkami, pokapejte olivovým olejem a lehce posypte originálním parmezánem. Poté dejte plech s ochuceným chlebem do vyhřáté trouby na pár minut opéct. Hotový parmezán chudých se skvěle hodí na těstoviny nebo ryby.

Lahodné krutony do polévky

Na kostičky nakrájené pečivo můžete rovněž opéct v troubě dozlatova nebo osmahnout na pánvi s olivovým olejem. Křupavé krutony pak podávejte společně s polévkou nebo s nimi posypte salát. Nejenže servírovaný pokrm bude vypadat jako z luxusní restaurace, ale také krutony vylepší jeho chuť.

Káva z dřívějších dob

Nestihli jste zkonzumovat kvalitní kváskový žitný nebo ječný chléb? Udělejte si z něj vynikající kávu bez kofeinu, kterou mohou pít i děti. Stačí jej rozdrobit na větší kousky, které v troubě opečte dokřupava. Ty následně nasypte do hrnku a zalijete vroucí vodou. Po chvilce louhování kávu přecedíte a dochutíte mlékem. Pochutnáte si tak na typické kávě, která se dělávala v dřívějších dobách.

Všestranné použití strouhanky

Pokud vám došla strouhanka, můžete ji získat ze staršího chleba. Ten stačí pouze rozmixovat na hrubší kousky a máte hotovo! Bude se vám hodit nejen na obalování řízků, ale také k zahuštění tmavých omáček nebo k přípravě vegetariánských játrových knedlíčků. Pokud umletý chléb smícháte s vajíčkem, sušenou majoránkou a česnekem, můžete se pustit do tvarování jednotlivých knedlíčků.

Sladká drobenka na moučníky

Možná tomu nebudete věřit, ale starým chlebem lze dokonce dochutit i koláče nebo zmrzlinu. Místo olivového oleje a bylinek posypte nadrobený chléb skořicí, vanilkou nebo perníkovým kořením. Poté jej vložte do vyhřáté trouby a pečte dozlatova. Hotová drobenka krásně voní, křupe a sladce chutná.

Související články

Zdroje: toprecepty.cz, prozeny.cz, jidloaradost.ambi.cz