Péct vepřovou krkovici můžete jak v celku, tak nakrájenou na plátky. My vám ukážeme dva způsoby její přípravy. Dáváte přednost prošpikováním česnekem, anebo raději směsi z bylinek, medu a černého piva? Obě tyto varianty pečené krkovičky jsou přímo luxusní s domácími bramborovými knedlíky a dušeným zelím, případně i jen tak s krajícem čerstvého chleba.

Zásadní chyby v pečení

Podívejte se na video recept, podle kterého si můžete připravit pečenou krkovici s česnekem:

Zdroj: Youtube

Stává se vám, že je krkovice po upečení vysušená? Tento problém má na svědomí špatné použití trouby. Při pečení krkovice určitě nepoužívejte horkovzdušný oběh, ale mějte zapnutý pouze dolní a horní ohřev. Druhým omylem při pečení je stálá teplota. Aby bylo maso uvnitř krásně šťavnaté a ze stran zase křupavé, pečte nejdříve na vyšší teplotu a po nějaké době stáhněte na nižší, při které se maso pomalu dopeče.

Krkovice s medovou směsí s bylinkami a pivem

Na tento recept budete potřebovat 4 plátky vepřové krkovice, cibuli, 4 stroužky česneku, 2 lžíce dijonské hořčice, 1-2 lžíce medu, 2 lžíce bylinné směsi oregana, tymiánu a rozmarýnu, 250 ml černého piva, olej, sůl a pepř. Nejdříve si připravte směs z medu, hořčice, trochy oleje a bylinek. Poté nakrájejte cibuli společně s česnekem, jimiž vyložte dno pekáčku.

Šťáva z průběžného podlévání

Plátky masa osolte a vložte do pekáčku, kde je potřete připravenou medovou směsí a na závěr je pořádně opepřete. Na podlití použijte pivo pro lepší chuť, avšak pokud ho nemáte, postačí i obyčejná voda. Podlijte takovým množstvím, aby krkovice v tekutině neplavala. Pekáček přiklopte víkem a dejte péct do předem vyhřáté trouby na 200 °C. Během pečení maso průběžně podlévejte vodou a jednou obraťte. Po 45 minutách odklopte víko a nechte maso již pouze dopéct.

Krkovice prošpikovaná česnekem

Omytou krkovici v celku prošpikujte podélně stroužky z poloviny palice česneku. Poté ji ze všech stran okořeňte grilovacím kořením, mletým kmínem a solí. Druhou půlku palice česneku nakrájejte na plátky, kterými krkovici v pekáči posypte. Zakápněte trochou oleje a podlijte vodou do 1/3 pekáčku.

Pomalé pečení je základ

Zakrytou krkovici víkem pečte půl hodiny při teplotě 200 °C a poté ještě hodinu a půl při teplotě 150 °C. Během celého pečení opět nezapomeňte maso průběžně podlévat. Vzniklou šťávu po upečení propasírujte přes sítko a použijte ji k přelití podávané krkovice.

Zdroje: fresh.iprima.cz, klasicke-recepty.cz, receptyonline.cz