Zdroje: YouTube.com, igurmet.cz
Chcete-li připravit své rodině k obědu něco nezvyklého a zároveň chutného, vyzkoušejte recept na pečenou vepřovou krkovici podle šéfkuchaře Radka Kašpárka. Je plná chuti díky vynikající marinádě. Podává se s pivní omáčkou a ještě lepší přílohou, kterou budete jistě často servírovat i k jiným pokrmům.
Pečená krkovice podle Radka Kašpárka
Podrobný návod krok za krokem najdete v tomto videu:
Z uvedených surovin připravíte dvě porce. V první řadě si vyrobte marinádu, do které naložíte maso. Do hlubší nádoby nasypte 1 lžičku celého barevného pepře, přidejte 2 nahrubo nasekané šalotky, hrst nasekané petrželové natě, 1 stroužek česneku a přilijte 100 mililitrů oleje a 200 mililitrů skvělého piva. Všechno dohromady rozmixujte ponorným mixérem a do vzniklé marinády naložte 2 plátky vepřové krkovice bez kosti. Uložte do chladničky a nechte maso alespoň 12 hodin marinovat, aby získalo dobrou chuť. V ideálním případě jej marinujte 24 hodin.
Následně maso osušte papírovou utěrkou a na rozpálené pánvi jej opečte z obou stran dozlatova. Z pánve ho přendejte do pekáčku a nechte péct v troubě vyhřáté na 180 stupňů 20 minut.
Zapečená cibule
Do hrnce nalijte 1/2 litru bílého vína, přidejte k němu 2 bobkové listy a 5 kuliček nového koření. Přiveďte víno k varu a následně do něj vložte 2 celé oloupené bílé cibule. Přiklopte hrnec pokličkou a cibule vařte na mírném plameni asi 10 minut. Pak je vyndejte a nechte krátce zchladnout. Seřízněte je z jedné strany a opatrně vytlačte jejich vnitřek tak, aby vám zůstaly první dvě vrstvy, které se budou plnit. Vnitřky cibulí nakrájejte najemno.
Na pánvi rozehřejte 2 lžíce olivového oleje a osmažte na něm nakrájené vnitřky cibulí. Přidejte k nim také 2 nasekané stroužky česneku, 1 lžičku sekaného tymiánu a vše zalijte 100 mililitry smetany. Na závěr vmíchejte do cibule ještě 4 lžíce strouhaného parmezánu.
Směsí naplňte zbylé cibulové „schránky”, zasypte je parmezánem a dejte zapéct do trouby alespoň na 10 minut.
Pivní omáčka
A na závěr si připravte pivní omáčku. Na pánvi na olivovém oleji osmahněte 50 gramů nakrájeného bavorského špeku, přilijte 200 mililitrů světlého piva a také 200 mililitrů silného masového vývaru. Omáčku nechte zredukovat zhruba na polovinu a vhoďte do ní 30 gramů másla, které ji nakonec ještě zjemní.
Upečenou krkovici servírujte se zapečenou cibulí a pivní omáčkou. Na talíř můžete přidat ještě pár opečených brambor. A je hotovo!