Pečené brambory se zakysanou smetanou a slaninou jsou velmi rychlým, snadným, chutným a především levným jídlem, kterým potěšíte celou rodinu. Brambory jsou navíc velmi zdravé, tudíž je vaše tělo ocení. Zakysaná smetana jim zase dodá patřičný říz a trocha opražené slaniny nezaměnitelnou vůni.

Brambory patří mezi superpotraviny a vitamínové bomby, které umí posílit imunitu, což se nyní na podzim může hodit. Dále umí pročistit organismus a blahodárně působí na pokožku. Obsahují vitamíny, minerály i stopové prvky.

Brambory se do Evropy dostaly v 16. století

Byly objeveny už v polovině 16. století, kdy putovaly do Evropy, aby se dostaly na stůl francouzského krále Ludvíka XIII., který byl vyhlášeným labužníkem. Ve velkém se však začaly pěstovat až za vlády Marie Terezie, která je v dobách hladu nechala přivézt z Pruska a začala jimi nasycovat chudinu. Vlastně díky nim zabránila hladomoru. Díky tomu se jejich pěstování rozšířilo a staly se běžnou součástí jídelníčků.

Už tenkrát se vědělo, že jsou brambory zdraví prospěšné. Obsahují velké množství vitamínu C, který je na podzim velmi potřebný. Také jsou bohatým zdrojem minerálů a stopových prvků. Pyšní se vysokým obsahem mědi, železa, sodíku, jódu či draslíku a vápníku. Pravidelná konzumace brambor, především pak ve vařeném stavu, prospívá mnoha funkcím organismu.

Brambory jsou vhodné pro redukční diety

Tato příloha je také vhodná pro redukční diety. Brambory obsahují 80 % vody a pečené či vařené téměř žádný tuk. Pokud tedy chcete shodit nějaké to kilo, jsou skvělou volbou. Porce brambor má mnohem menší energetickou hodnotu než shodné množství rýže, těstovin či pečiva.

Brambory si mohou dopřát i celiaci, neobsahují totiž žádný lepek. Navíc se ukázalo, že škrob z brambor má podobné účinky jako vláknina.

Pojďte si tedy s námi dopřát snadnou a levnou dobrotu, která bude vaší rodině i známým zcela jistě chutnat. Navíc si na její přípravu můžete klidně troufnout, i když nejste žádná velká kuchařka.

Pečené brambory se zakysanou smetanou a slaninou

Suroviny:

4 brambory

3 lžíce oleje

200 ml zakysané smetany

200 ml bílého jogurtu

1 lžička citronové šťávy

150 g anglické slaniny

sůl

mletý černý pepř

Postup:

Brambory omyjeme a celé je potřeme olivovým olejem. Osolíme a dáme péct do trouby vyhřáté na 180 °C na 20 minut. Mezitím slaninu pokrájíme na menší nudličky a necháme vyškvařit na suché pánvi. Zakysanou smetanu smícháme s bílým jogurtem a citronovou šťávou. Podle chuti dosolíme a opepříme. Upečené brambory nařízneme a do každé vložíme kopeček ochucené zakysané smetany. Těsně před podáváním ji ještě posypeme vyškvařenou slaninou.

Na to, jak si připravit pečené brambory se zakysanou smetanou a slaninou, se podívejte ve videu:

Zdroj: Youtube

Zdroj: www.krajci.cz, www.ijournal.cz, www.itesco.cz