Jalapeňos papričky jsou známé svou intenzivní pálivostí, která dokáže rozproudit všechny chuťové buňky i v těch nejteplejších dnech. Ale věděli jste, že se dají připravit i tak, aby byly nejen pikantní, ale také chutné a zdravé? Poradíme vám, jak přesně postupovat.
Chcete znát nejlepší recept na plněné papričky jalapeňos? Podívejte se na toto zajímavé YouTube video na kanálu Munchkin Time:
Ohnivá a zdravá chuť léta na talíři
Jalapeňos papričky patří mezi nejoblíbenější odrůdy chilli papriček. Obsahují kapsaicin, látku, která způsobuje pálivost a má řadu pozitivních účinků na naše zdraví. Podílí se na zrychlení metabolismu, a tak účinně podporuje spalování tuků.
Tento druh papriček působí také protizánětlivě a pomáhá zmírnit bolesti kloubů a svalů. A další velmi příjemný bonus? Jalapeňos papričky zlepšují náladu, protože stimulují produkci endorfinů, hormonů štěstí. K jejich přípravě se používá i kvalitní olivový olej, který je obecně považovaný za lektvar pro srdce, a je zdrojem vitamínů C, B6, A a K.
Jak umírnit pálivost
Po pečlivém umytí každou papričku podélně rozřízněte a ostrým nožem odstraňte vnitřní dužnaté blány se semínky. Tento trik společně s vyššími teplotami sníží pro někoho přílišnou pálivost. Pokud však ostré chutě milujete, tento krok vynechte, anebo udělejte jen částečně.
Jalapeňos pečené v troubě
Připravené jalapeňos papričky smočte v olivovém oleji a rovnoměrně rozložte na plech vyložený pečicím papírem. Každý kus lehce posolte, nejlépe hrubozrnnou solí a vložte do předehřáté trouby na 200 stupňů Celsia. Pečte zhruba 15 až 20 minut, poté každou z paprik otočte a pokračujte v pečení, a to zhruba stejnou dobu. Jakmile jsou papričky zcela pečené, vyndejte je z trouby a můžete začít servírovat.
Jalapeňos pečené na pánvi
Nejprve si nechte rozpálit na pánvi olivový olej a pak do něj vložte papričky a dochuťte solí. Opékejte je z obou stran na mírném stupni plotýnky, dokud se na nich nevytvoří tmavě hnědé puchýře.
Podle potřeby papriky otáčejte průběžně kleštěmi. Nakonec je vložte do mísy a zakryjte pokličkou. Nechte papriky takto v páře pár minut odpočívat, nejenže zelenina ještě změkne, ale pokud se budete chtít zbavit slupek, půjdou vám snáze odstranit.
Variace více druhů
Pokud chcete mít pokrm zajímavější nejen chuťově, ale i vizuálně, použijte více druhů jalapeňos papriček. Pokrm lze podávat s čerstvým pečivem, ale jedná se i o vynikající přílohu k masu, rýži i těstovinám.
Zdroje: www.twoccloveskitchen.com, www.recepty.cz, www.jamon.cz