Na švestky teď narazíte skoro všude. Jedná se o univerzální ovoce, které lze v kuchyni využít velmi pestrým způsobem. Můžete si pochutnat nejen na těch čerstvých, ale skvěle chutnají i usušené, nebo jako náplň knedlíků nebo koláčů, kompotované, svařené do povidel, anebo ve formě lahodné slivovičky. A co teprve ty pečené!

Slivoň švestka neboli švestka domácí

Šťavnaté modrofialové plody miloval už Karel IV. A dokonce se mu podle nich začalo říkat „kadlátka nebo karlátka“. Velice rád je pěstoval a značně je zpopularizoval. Zpravidla se pěstovaly v sadech, anebo lemovaly cesty. Jedná se o ovocný strom, který bývá většinou nižšího vzrůstu a v současné době má mnoho odrůd. Původem pochází z Asie, a ještě před naším letopočtem se dostal i do Říma. Časem se objevil v celém Středomoří a Evropě.

Švestky jsou nejen chutné, ale i zdravé

Tyto lahodné plody jsou skvělým antioxidantem, plné užitečné vlákniny a přírodních cukrů. Jejich konzumací si doplníte do těla vitamíny skupiny B, vitamín E a H. Zastoupen je i provitamin A beta karoten a minerální látka jako železo, hořčík, draslík, fosfor, zinek a vápník.

Díky švestkám posílíte své srdce, svaly, nervy a podpoříte správnou hladinu cholesterolu. Švestky jsou také výbornou prevencí před mrtvicí i infarktem a velmi pozitivně ovlivňují krvetvorbu a okysličování buněk. Zároveň jsou velmi prospěšné pro střeva, protože pečují o jejich ideální průchodnost. Jedná se také o efektivní lék pro všechny, kdo trpí revmatismem a dnou, protože dokáže z těla odbourávat a vyplavovat močovinu. Stejně tak významně švestky pečují i o ledviny a játra.

Pikantní pečené švestky

Oloupejte si jednu celou hlavičku česneku a společně jej nasekejte s kouskem zázvoru a 2 velkými cibulemi. Tuto směs nasypte na pekáč. Následně si vypeckujte 1 kilogram švestek, každou rozpulte a naskládejte je řezem nahoru na připravenou zeleninovou směs. Pak si oloupejte dvě jablka, zbavte je jádřinců a pokrájené na větší kusy je navrstvěte na švestky.

Přidejte 3 badyány, posypte malou lžičkou skořice, půl lžičkou mletého římského kmínu a 200 g hnědého cukru. Potom obsah pekáče zalijte půl hrnkem pomerančového džusu a 100 ml červeného vinného octa. V tuto chvíli dejte péct do předem nahřáté trouby a pečte tak 20 minut, dokud ze švestek nezačne bublat šťáva. Až je vyndáte z trouby, ihned je naplňte do čistých sklenic a zavíčkujte.

Zdroje: www.toprecepty.cz, www.labuznik.cz, www.janadellplotnarkova.cz, www.kurzy.cz