Zdroje: toprecepty.cz, kucharkaprodceru.cz, igurmet.cz
Spousta lidí má za to, že příprava vepřového kolene spočívá jen v jeho nasolení a následném umístění do trouby, kde si tento úžasný kousek vepřového odbyde několik desítek minut a je hotovo. Opak je ale pravdou. Vepřové koleno vyžaduje péči, čas a také správnou teplotu při pečení. Upéct skvělé vepřové koleno ovšem není jen výsadou profesionálních kuchařů, zvládne jej totiž naprosto každý, kdo se bude držet několika málo cenných rad a poznatků.
Příprava vepřového kolene
Před pečením vepřového kolene není třeba maso nijak zvlášť upravovat. Několik málo kroků je ale přece jen žádoucích. Poté, co maso vyndáte z obalu, jej opláchněte a osušte kuchyňskou utěrkou. Následně se vyplatí maso na několika místech naříznout, aby se koření dostalo co nejhlouběji a zároveň se z kolene dobře vyškvařil tuk. Koleno tedy na jedné straně nařízněte až ke kosti a nožem přejeďte v několika řezech také kůži, která se díky tomu skvěle vypeče a bude krásně křupavá.
Pečení vepřového kolene
A právě křupavá kůže na vepřovém koleni láká mnoho strávníků. Hodně kuchařů při snaze jí docílit však ztroskotá. Za křupavou kůží stojí vysoká teplota v troubě, v důsledku čehož mnozí po celou dobu pečení vystavují koleno teplotě klidně i 220 °C. V takovém horku se však kůže velmi rychle spálí a maso uvnitř zůstane syrové. Zpočátku se tedy vyplatí pracovat spíše s nižšími teplotami a větším teplem na maso „udeřit" až v závěru pečení. Pokud ovšem pečete maso v nějaké marinádě, postup se lehce mění. Nejrůznější omáčky a marinády jsou velmi náchylné na spálení. V takovém případě tedy pracujte nejdříve s vysokými teplotami, které následně snížíte.
Vepřové koleno na černém pivu
Snad nic nejde dohromady více než pečené vepřové koleno a sklenice vychlazeného piva. Ještě lépe spolu ovšem fungují v jednom pekáčku. Pečené koleno na pivu je totiž božskou lahůdkou. Budete-li jej pak ještě podávat s hořčicovou omáčkou, jen se po něm zapráší.
Budete potřebovat:
1 vepřové koleno
sůl
250 mililitrů černého piva
Na marinádu:
150 mililitrů 10 stupňového černého piva
2 lžíce třtinového cukru (lze nahradit i klasickým bílým)
4 lžíce ostrého kečupu
1 lžíci sójové omáčky
1 lžíci dijonské hořčice
4 stroužky česneku
asi 2 centimetry zázvoru
Na hořčicovou omáčku:
100 mililitrů smetany ke šlehání
100 mililitrů kuřecího vývaru
3 lžíce hrubozrnné hořčice
sůl
pepř
Postup:
V první řadě si připravíme marinádu. V menším hrnci si rozehřejeme černé pivo a necháme v něm rozpustit cukr. Následně přidáme prolisovaný česnek, nakrájený zázvor a vše povaříme na mírném ohni asi 8 minut. Přidáme kečup, hořčici a sójovou omáčku a necháme ještě asi 5 minut za stálého míchání povařit.
Poté si připravíme koleno. Na jedné straně jej nařízneme až ke kosti a kůži nařežeme v několika směrech. Vezmeme sůl a celé koleno důkladně osolíme. Snažíme se přitom sůl dotlačit do všech zářezů a záhybů. Maso přemístíme do větší uzavíratelné mísy, potřeme jej marinádou a opět se snažíme, aby se marináda dostala všude. Mísu s masem uzavřeme a vložíme ji alespoň na 24 hodin do chladničky.
Troubu předehřejeme na 220 °C, vepřové koleno přemístíme z mísy i s marinádou do pekáčku, podlijeme jej černým pivem a dáme péct. Po dvaceti minutách teplotu snížíme na 150 °C a koleno pečeme zhruba 2-3 hodiny v závislosti na jeho velikosti. Čas od času jej přelijeme výpekem.
Na konci pečení se pustíme do přípravy hořčicové omáčky. Do jedné pánve vlijeme vývar a smetanu. Přidáme hořčici, osolíme, opepříme a přivedeme k varu. Vaříme asi 5 minut, dokud omáčka nezhoustne. Podáváme s chlebem, kyselými okurkami a křenem.