Pečení hrníčkovou metodou může přípravu velmi ulehčit, ale mějte na paměti určitá pravidla, která jsou zapotřebí dodržovat. Po celou dobu přípravy používejte tentýž hrnek, přičemž nejdříve odměřujte suché ingredience a až poté ty vlhké. Sypké suroviny při plnění hrnku zase nijak neudusávejte, pouze je lehce a bez tlaku přisypávejte. A pokud nechcete péct celou dávku, stačí zachovat poměry ingrediencí a množství si snížit dle potřeby.

Jak odměřovat ingredience za pomoci hrnku, lžíce i lžičky můžete vidět ve videu na YouTube, na kanálu Healthy Hardam:

Zdroj: Youtube

Perníčky

Na medových perníčcích si může vyhrát úplně každý, ať už při vykrajování, tak při zdobení bílkovou polevou. Nejdříve si však rozpusťte 7 lžic másla s 2 lžícemi medu, do kterých poté vmíchejte hrnek moučkového cukru. Do sladké směsi přidejte 2,5 hrnku hladké mouky, 2 vejce, lžičku prášku do pečiva a po půl lžičce mleté skořice a perníkového koření a vypracujte vláčné těsto, které dejte do druhého dne odležet do lednice. Z vychladlého těsta už jen vykrájejte vánoční tvary, které pečte v předehřáté troubě na 200 °C kolem 5-10 minut.

Linecké cukroví

Co by to bylo za Vánoce bez lineckého cukroví? Příprava těsta je velmi jednoduchá, stačí dohromady smíchat 2 plné hrnky a 1/3 hrnku hladké mouky, 3/4 hrnku moučkového cukru, kostku másla, 3 žloutky a pytlík vanilkového cukru. Hotové těsto vložte do lednice a počkejte alespoň jednu hodinu, než začnete vykrajovat. Připravený plech s cukrovím vložte do předehřáté trouby na 180 °C a pečte dozlatova.

Vanilkové rohlíčky

Vánoční klasikou jsou také vanilkové rohlíčky, jejichž příprava je obdobná jako u lineckého cukroví. Vypracujte hladké těsto z 1,5 hrnku hladké mouky, hrnku rozemletých vlašských ořechů nebo mandlí, 5 lžic moučkového cukru, 3/4 kostky másla a jednoho vejce. Těsto vložte do lednice a jakmile vychladne, tvořte z něj malé rohlíčky, které upečte při 180 °C dorůžova. Hotové rohlíčky ještě opatrně obalte v moučkovém cukru.

Pracny

Typickým cukrovím jsou rovněž medvědí pracny, které se pečou v jednotlivých formičkách. Smíchejte dohromady 3/4 hrnku hladké mouky, po půl hrnku moučkového cukru a rozemletých vlašských ořechů, 2 lžíce kakaa, půl kostky másla, vejce, mletý hřebíček a skořici. Vypracované těsto na pracny uložte do druhého dne do lednice. Poté s ním vymačkejte formičky, které dejte péct při teplotě 180 °C na 7 minut. Jakmile plech vyndáte z trouby, pusťte se do vyklepávání a následného obalování v moučkovém cukru.

Vosí hnízda

Nepečeným oblíbeným cukrovím jsou zase vosí hnízda, na jejichž těsto budete potřebovat půl hrnku moučkového cukru, 4 lžíce rumu, lžíci kakaa, 1/3 kostky másla, pytlíček vanilkového cukru a jedno balení rozdrcených piškotů. Vypracované těsto naplňte do formičky, kterou nejdříve vysypte moučkovým cukrem. Poté koncem vařečky udělejte uprostřed důlek a vyklepněte těsto z formičky. Z půl hrnku moučkového cukru, 2 lžic rumu, jednoho žloutku a 1/3 změklého másla vyšlehejte krém, kterým plňte vytvořená hnízda. Nakonec ještě přimáčkněte jeden celý piškot a vosí hnízdo máte hotové!

Související články

Zdroje: toprecepty.cz, kupi.cz, apetitonline.cz