Pečený čaj, jak už název napovídá, je tepelně upravená ovocná směs, kterou nadávkujete do malých skleniček jako například džem. Po zalití směsi horkou vodou vznikne lahodný ovocný čaj. Příprava není složitá a nebudete potřebovat ani velké množství ingrediencí. Záleží samozřejmě na vás, jaké ovoce použijete – nejlépe se hodí rybíz, švestky, ostružiny, višně, maliny, ale i jablka, hrušky, nebo dokonce kiwi.

Je vhodné doplnit ovoce i citrusy, tedy pomeranči, nebo ještě lépe citrony. Ovoce můžete nakombinovat, ale je lepší nejdříve zkusit třeba jen jeden či dva druhy. Ovoce je nejlepší použít čerstvé, ale dá se využít i mražené nebo kompotované. Postup je jednoduchý. Na internetu je spousta návodů na výrobu pečeného čaje, zde je základní varianta, kterou můžete doladit podle svých chuťových preferencí.

Ovoce umyjte a větší plody nakrájejte na stejně velké kousky. Je potřeba odstranit všechny stopky, jadřince, pecky, z citrusů oloupat nejen kůru, ale také bílou vrstvu z plodu, protože ta by výsledku dodala nedobrou hořkou chuť. Dejte vše do pekáče a přidejte cukr v poměru zhruba kilo ovoce na půl kila cukru. Můžete dochutit skořicí, vanilkou, doporučuje se také voňavý badyán a hřebíček. Směs dobře promíchejte a dejte péct do vyhřáté trouby, většinou stačí půl hodiny při teplotě 180–200 °C. Během pečení alespoň dvakrát promíchejte.

Těsně po upečení přidejte rum (zhruba 1 deci na 1 kg ovoce), opět promíchejte a ještě horkou směs naplňte do malých skleniček, uzavřete víčkem a otočte dnem vzhůru. Takový čaj potom samozřejmě není určený pro děti. Pokud byste chtěli dětskou variantu, rum vynechte, ale čaj je pak určen k rychlejší spotřebě. I ještě neotevřené skleničky je lepší uchovávat na chladnějším místě a po otevření obsah rychle zkonzumovat.

A jak pečený čaj použít?

Do hrníčku dejte 1 až 2 lžičky této směsi a zalijte horkou vodou, výsledkem bude voňavý a lahodný čaj s kousky ovoce. Stejnou várku je možné dát do sklenice a doplnit perlivou vodou na výbornou limonádu. Ze směsi se ale nemusí dělat jen nápoje. Může se použít jako náplň do koláčů, palačinek, můžete si s ní ochutit jogurt nebo ovesnou či krupicovou kaši.

A pokud byste udělali větší dávku, tak máte chuťovým buňkám lahodící dárek nejen pod stromeček, ale třeba také k Mikuláši. A takové vlastnoručně vyrobené dárky udělají vždy radost dvojnásob.