Zdroje: fresh.iprima.cz, apetitonline.cz, thewickednoodle.com

Může být součástí mnoha dalších pokrmů, skvěle se hodí do nejrůznějších pomazánek, při pečení masa, vaření polévek, ale úžasný je i sám o sobě jen tak namazaný na čerstvém chlebu. Pečený česnek si ale stále hledá svou cestu do mnohých domácností, neboť o této pochoutce spousta lidí nemá sebemenší tušení. Příprava je přitom až směšně jednoduchá a výsledek uchvacující. Zkuste si česnek připravit podle snadného receptu a uvidíte, že se k němu budete velmi rádi a často vracet!

Pomazánka z pečeného česneku

Česnek asi není nutné nijak více představovat. Jde o jednu z nejběžnějších potravin, která se v kuchyni používá a která je součástí mnoha pokrmů. Je pro něj typická pálivost. O tu ovšem česnek v průběhu vaření přichází a platí, že čím déle se česnek vaří nebo peče, tím více se z něj ostrost ztrácí. I proto se ví, že pokud chcete připravit například česnekovou polévku opravdu výraznou, přidávejte do ní česnek až v úplném závěru vaření.

Pečený česnek se může zdát na první pohled poměrně zvláštním jídlem, jehož chuť nemůže být nijak odzbrojující. Ale opak je pravdou! V průběhu pečení totiž česnek, jak již bylo zmíněno, ztratí svou pálivost a získá nasládlou a možná až oříškovou chuť a vůni. Není pak nic jednoduššího než upečený česnek namazat na plátek čerstvého chleba, případně smíchat s trochou másla, jemně osolit a báječná večeře je na světě.

Pečený česnek

Budete potřebovat:

4 palice česneku

2 lžíce olivového oleje

sůl

máslo

čerstvé pečivo

Postup:

Začneme tím, že si zapneme troubu a necháme ji vyhřát na 200 °C. Každou palici česneku seřízneme tak, aby byly všechny stroužky v ní alespoň z části odhalené. Poté si vezmeme alobal, natrháme jej na čtyři větší části a na každou z nich položíme palici česneku. Jen lehce každou palici zakápneme olivovým olejem, zabalíme do alobalu a na plechu dáme péct do trouby. Zhruba po 45 minutách palice vybalíme z alobalu a necháme je ještě pár minut péct, aby z vrchu chytly barvu.

Upečený česnek servírujeme s čerstvým pečivem, solí a trochou másla. Dobrou chuť!

TIP: Pečený česnek je vynikající sám o sobě, můžete s jeho pomocí ale vylepšit recepty na jiné pokrmy. Když ho například smícháte s trochou majonézy, vznikne úžasná omáčka do burgerů nebo k masu. Můžete jej rovněž vmíchat do bramborové kaše, která tak získá zajímavou chuť. Úžasná je také pomazánka z pečeného česneku, strouhaného vejce uvařeného natvrdo, soli a lžíce majonézy.