Kynuté mazanečky
- 200 g polohrubé mouky
- 200 g hladké mouky
- 80 g pískového cukru
- 1 vejce
- 80 g másla
- 20 g droždí
- 20 g rozinek
- 20 g sekaných mandlí
- 1 žloutek
- trochu mléka";i:10;s:24:"olej na potření plechu";i:11;s:18:"cukr na posypání
Smícháme mouky, uděláme důlek a vložíme do něj droždí, které lehce posypeme cukrem, zalijeme troškou mléka, zamícháme a necháme v teple vykvasit. Pak přidáme ostatní ingredience a vypracujeme tuhé těsto. Ke konci hnětení přidáme rozinky a polovinu mandlí a necháme vykynout.
Pak těsto rozdělíme na několik dílů, vytvarujeme z nich malé mazance, které dáme ještě znovu vykynout na vymazaný plech. Potřeme je v mléce rozšlehaným žloutkem, posypeme zbytkem mandlí a upečeme dozlatova. Hotové mazanečky pocukrujeme.
Pro Receptář Anna Paroubková, Všeruby
Nekynutý mazanec
- 100 g másla
- 60 g cukru
- 500 g polohrubé mouky
- 2 vejce
- 1 prášek do pečiva
- rozinky
- mandle
- citronovou kůru
- sůl
Máslo utřeme s cukrem, přidáme vejce, strouhanou kůru, omyté rozinky, nasekané mandle (nebo ořechy), mouku s rozmíchaným práškem do pečiva, osolíme a dobře propracujeme těsto. Vytvarujeme z něj bochánek, uprostřed prořízneme křížek, dáme na plech a zvolna pečeme. Hotový mazanec pocukrujeme.
Pro Receptář Milena Novotná, Olešnice, foto archiv