mazanec, velikonoční

Pečete mazanec z droždí, nebo nekynutý?

Mazanec má troubu rád. Ten kynutý zvlášť. Pro něj je teplo důležité ještě dřív, než se ocitne na vále: Suroviny si připravte večer a nechte je přes noc v teple. Těstu dopřejte čas, aby se na cestě do pece řádně nadechlo. S prosátou moukou mu to půjde líp.

Kynuté mazanečky

  • 200 g polohrubé mouky
  • 200 g hladké mouky
  • 80 g pískového cukru
  • 1 vejce
  • 80 g másla
  • 20 g droždí
  • 20 g rozinek
  • 20 g sekaných mandlí
  • 1 žloutek
  • trochu mléka
  • olej na potření plechu
  • cukr na posypání

Smícháme mouky, uděláme důlek a vložíme do něj droždí, které lehce posypeme cukrem, zalijeme troškou mléka, zamícháme a necháme v teple vykvasit. Pak přidáme ostatní ingredience a vypracujeme tuhé těsto. Ke konci hnětení přidáme rozinky a polovinu mandlí a necháme vykynout.

Pak těsto rozdělíme na několik dílů, vytvarujeme z nich malé mazance, které dáme ještě znovu vykynout na vymazaný plech. Potřeme je v mléce rozšlehaným žloutkem, posypeme zbytkem mandlí a upečeme dozlatova. Hotové mazanečky pocukrujeme.

Pro Receptář Anna Paroubková, Všeruby

mazanec, velikonočnívelikonoční mazanecAutor: Archiv ireceptar.cz

Nekynutý mazanec

  • 100 g másla
  • 60 g cukru
  • 500 g polohrubé mouky
  • 2 vejce
  • 1 prášek do pečiva
  • rozinky
  • mandle
  • citronovou kůru
  • sůl

Máslo utřeme s cukrem, přidáme vejce, strouhanou kůru, omyté rozinky, nasekané mandle (nebo ořechy), mouku s rozmíchaným práškem do pečiva, osolíme a dobře propracujeme těsto. Vytvarujeme z něj bochánek, uprostřed prořízneme křížek, dáme na plech a zvolna pečeme. Hotový mazanec pocukrujeme.

Pro Receptář Milena Novotná, Olešnice, foto archiv