Není perník jako perník! Kdybyste hledali prapůvod tohoto kultovního moučníku, museli byste zabrousit až do dalekého Egypta, Říma nebo Řecka, kde se medové pečivo peklo už od dávných časů.
Zajímavé je, že do českých zemí se perník dostal až ve 14. století. Vzhledem k tomu, že přísady na výrobu sladkého pečiva byly drahé, byl perník výsadou movitějších měšťanů. Perníky se prodávaly na slavnostech, ale také bývaly výsadou městských trhů a jarmarků.
Autor videa Český rozhlas vám ukáže, jak si připravit perníčky s rumovou polevou podle Josefa Maršálka. Více na kanále YouTube.com.
Perník za dorty…
Život perníkářů byl v Českých zemích poměrně tvrdý. Podepsaly se na něm časy válek, kdy odbyt sladkého pečiva byl nižší, než doufali…
Ale co českým pekařům medových srdcí zlomilo vaz byl rozvoj cukrářství v 19. století. Tehdy už lidé byli přejedeni medovými zákusky a bažili po nových zážitcích. A když se pak ukázaly za výlohou nadýchané dorty, málokdo z nich odolal…
Medový zázrak
Přestože perníků na trzích ubylo, jejich koláčová verze se přesunula do domácností. Dodnes je litý perník jedním z nejoblíbenějších rychlých dezertů. „Dělám ho vždycky, když potřebuji rychlý koláč.
Stačí zamíchat pár přísad a za hodinku ho mám na stole,“ říká spokojeně naše padesátiletá čtenářka Miroslava z Olomouce, která je fanynkou cukráře Josefa Maršálka. Nedávno podle něj pekla perník a byla více než spokojená.
„Je vláčný a chutný. Dokonce i můj manžel, který perníky nejí, snědl půl plechu,“ usmívá se Miroslava s tím, že od té doby už žádný jiný perník nepeče.
Perník podle Josefa Maršálka
V míse smíchejte 240 g univerzální pšeničné mouky, 80 g žitné mouky, 120 g třtinového cukru, 2 g soli, 14 g jedlé sody, 6 g perníkového koření, 4 g mletého anýzu a 8 g skořice. Všechny sypké přísady důkladně smíchejte a nakonec do nich přidejte 140 ml mléka, 120 g rozpuštěného vychladlého másla a 320 g tekutého medu.
Těsto vylijte na plech vystlaný pečícím papírem a třikrát s ním uhoďte o stůl, aby se hezky rozprostřelo po celé ploše. Koláč pečte v předehřáté troubě na 150-160 °C asi 30 minut.
Rafinovaná poleva
Chuť perníku podpoří poleva. Tu si vyrobíte z 200 g pudrového cukru a 1 dcl rumu (pokud nemáte alkohol při ruce, můžete ho nahradit citronovou šťávou). Vzniklou hmotu natřete na upečený perník a nechte přirozeně zaschnout.
Koláč nakrájejte na kousky a rovnou servírujte hostům. Náš tip: Pokud chcete ozvláštnit chuť perníku, přidejte do něj sušené ovoce, třeba meruňky, švestky, fíky, brusinky nebo datle!
Zdroje: www.marsalkovo.cz, www.vareni.cz