Samozřejmě, že s pojmem grilování je především spojena představa pořádného kusu masa či několika klobás na grilovací mřížce, ale mám zkušenost, že na grilu pečená zelenina včetně brambor a třeba i hub, nebo roztavené sýry či zlehka ožehnuté ovoce s karamelovou krustou dokáže nabídnout gurmánské požitky nejvyšší kategorie. Podobně jako při jakéhokoliv menu bychom se měli zaměřit na pestrost toho, co budeme grilovat i na to čím grilovačku ještě doplníme. Tak, jako se v klasickém menu podává předkrm, polévka, hlavní chod a nakonec dezert, zkuste komponovat vaše grilování. Více chodů samozřejmě představuje i více práce a příprav, ale věřte mi, i více radosti a zážitků.

Pestré špízy

Maso, které na jehlicích zkombinujete s ostatními surovinami, zkuste předem naložit do takzvané asijské marinády. Je to kombinace vejce a bramborového škrobu s kořením a solí. Na 500–600 g masa patří jedno vajíčko a velká lžíce škrobu. Ten se totiž při zahřátí spojí s vejcem a na povrchu masa vytvoří vrstvu, která uzavře šťávu uvnitř. Špízy pečte nejprve zprudka a krátce a potom už jen zvolna, případně zakryté alobalem (aby byly jako v troubě).

Omáčky, salsy a dipy

Považuji je za nezbytný doplněk nejen při přípravě masa. V regálech obchodů samozřejmě najdete jejich velmi širokou nabídku, ale není nad to připravit si něco doma.

Mým favoritem je v tomto ohledu kysaná smetana. Stačí ji doplnit směsí koření a pažitkou, nebo troškou lisovaného česneku, pepřem a hořčicí - a což takhle ještě troška křenu, soli, octa a medu případně i nastrouhané nakyslé letní jablko?

Místo kečupu je velmi zajímavý rajský protlak doplněný troškou majonézy a opečenou směsí drobně nasekaných paprik a cibule.

V Provence připravují velmi často česnekem ochucenou omáčku z vařených brambor a olivového oleje. Jako omáčku zkuste připravit třeba i výrazně okořeněné smoothie z cukety, rajské šťávy a jablek.

Bylinkové pesto pro chuť i vůni

Ze zelené nati libovolných bylinek, dobrého oleje, trošky soli, případně i kousku česneku, připravíte v mixéru během chvilky skvělou zelenou emulzi, která sama o sobě každému kousku grilované zeleniny, masa ale i pečiva dodá naprosto unikátní vůni a chuť. Navíc pesto z majoránky, petržele, bazalky, kopru a jiných druhů vydrží ve sklenici zalité olejem a uložené v chladu lednice několik týdnů.

Žárem tavený sýr je pochoutka

Ať už mu budete říkat fondue nebo raclette, ať už ho budete nahřívat samotný nebo s kousky opečené zeleniny, vždy si tak připravíte skvělý labužnický zážitek. Mám rád čistý sýr jen tak s troškou koření a dobrým chlebem a samozřejmě doplněný sklenkou vína. Sýr na grilu zpravidla tavím v misce vytvořené z alobalu, který nejprve vytvaruji podle nějaké širší sklenice. Je to miska na jedno použití a lze si u ní umáčknout i malé držátko. Často jako samostatný chod podávám grilované předvařené brambory, pečené s cibulí a slaninou, nakonec pokryté plátky sýra a rozpečené.

Sladké na grilu

Pečená jablka, ananas, banány, různé špízy s ovocem podávané přelité čokoládovou polevou, se zmrzlinou či karamelovou omáčkou vždy představují zaručeně úspěšnou sladkou tečku. Ke konci prohřívání a opékání zkuste na ovoce přidat trochu perníkového koření, nebo jen skořici a trošku nastrouhaného hřebíčku. Krátce grilované ovoce pak s oblibou doplním kysanou smetanou smíchanou s medem, troškou limetkové šťávy a posekanou mátou.

Grilovaný dortík

Připravíte jej z ogrilovaného toastového chleba, který potřete máslem a ostrým džemem. Pak na nej rozložte kolečka ogrilovaných banánů, vanilkovou zmrzlinu a dalším plátkem ogrilovaného chleba, který nakonec pocukrujete.