Polévka z lišek

alespoň 500 g lišek, máslo, sůl, kmín, bobkový list, nové koření, 1 l vody, smetana, hladká mouka a máslo na jíšku

Očištěné lišky vložíme na rozehřáté máslo, osolíme je, přidáme koření a zvolna je podusíme. Poté je podlijeme vodou a vaříme na mírném ohni asi 45 minut. Polévku zahustíme jíškou a dochutíme smetanou.

Renata Králiková, Plzeň

Řízky z pýchavky

1 větší nebo 2 menší mladé pýchavky, 100 g krémového sýra, 6 plátků šunky, tuk na smažení, sůl; na trojobal: 3 lžíce hladké mouky, 2 vejce, strouhanka

Oloupanou pýchavku nakrájíme na tenké plátky, které osolíme, potřeme sýrem, každý obložíme šunkou a spojíme pomocí párátka s dalším potřeným plátkem pýchavky. Spojené plátky obalíme v trojobalu a osmažíme v silnější vrstvě tuku dorůžova. Přebytečný tuk odsajeme ubrouskem a podáváme s vařenými bramborami a zeleninovým salátem.

Jarmila Vlková, Horažďovice

Bedly na másle

bedly, máslo, sůl, kmín

Pokud to jde, bedlám oloupeme klobouk, nohu odlomíme a nepoužijeme. Lehce osolené a pokmínované klobouky dáme smažit na rozehřáté máslo, když změknou, obrátíme je, případně podlijeme troškou vody a dusíme, až se šťáva vysmahne. Hotové bedly jíme jako chuťovku, nebo s přílohou.

Renata Králiková, Plzeň

Houby na česneku

250 g čerstvých spíše mladších a tužších hub, 50 g másla, 5 stroužků česneku, sůl

Hlavičky hub očistíme, nakrájíme na větší plátky, potřeme česnekem utřeným se solí a obalíme v hladké mouce. Poté je osmažíme na másle z obou stran dokřupava a podáváme s pečivem a zeleninovým salátem.

Stanislav Bílý, České Budějovice

Papriky plněné houbami ve sladkokyselém nálevu

čerstvé houby, papriky, květy kopru; na nálev: 2 l vody, 500 ml octa, 150 g cukru, 15 tabletek umělého sladidla, 90 g soli, 1 lžička kuliček pepře a nového koření, 2 lžičky hořčičného semínka

Nakrájené houby povaříme 5 minut v osolené vodě, propláchneme je a necháme vychladnout, pak jimi plníme papriky, které jsme předtím zbavili jadérek. Naplněné papriky rozdělíme do sklenic, ve kterých je doplníme květy kopru a zalijeme nálevem připraveným z uvedených surovin a sterilujeme asi 20 minut při 100 °C.

Jaroslava Nová, Veselý Žďár

Lišky na smetaně

200 g lišek, sůl, kmín, kousek másla, 250 ml kysané smetany, zelená petrželka, 300 g nových brambor

Oloupané a na kostky nakrájené brambory uvaříme v osolené vodě, slijeme je a vodu ponecháme. Na másle osmažíme nakrájené lišky, osolíme je, okmínujeme a dusíme doměkka, potom je zalijeme kysanou smetanou, podle potřeby rozředíme vývarem z brambor a přimícháme brambory a dozdobíme sekanou petrželkou.

Marie Bubnová, Herálec

Houbové tousty

400 g hub, 8 plátků toustového chleba, 30 g másla, 30 g slaniny, 1 šalotka, 1 šálek mléka, 120 g eidamu, mateřídouška a petrželka, sůl, pepř, kmín

Houby očistíme a nakrájíme na plátky. V pánvi na směsi másla a drobně nakrájené slaniny zpěníme drobně nakrájenou šalotku a kmín, přidáme houby, vše promícháme, podlijeme mlékem a houby podusíme doměkka. Šťávu vydusíme, houby podle chuti osolíme, opepříme a odstavíme. Přidáme k nim lístky mateřídoušky, jemně nasekané petrželky, hrubě nastrouhaný sýr, směs rozdělíme na plátky toustového chleba, rozložíme je na plech vyložený pečícím papírem a krátce zapečeme ve vyhřáté troubě jen tak, aby se roztavil sýr.

František Krupka, Ostrava