Zdroje: recepty.eu, igurmet.cz, vitalia.cz, womanonly.cz

Chilli papričky jsou úžasným kořením, bez kterého se neobejde spousta kuchyní z celého světa. Při jejich použití je ale třeba pracovat s rozvahou. Milovníci ostrého jídla jich do svých pokrmů leckdy přidají více, než je zdrávo, a všechen čas strávený v kuchyni pak vyjde vniveč. Hotové jídlo totiž sice nabízí požadovanou ostrost, ale kvůli ní zcela zanikne chuť dalších přidaných surovin. Jak tedy připravit pokrm, který štípe na jazyku, ale zároveň během jeho konzumace víte, co přesně jíte? Zkuste si připravit pikantní vepřové kotlety podle receptu Zdeňka Pohlreicha, které nabízí pekelnou pálivost a zároveň oplývají úžasnou chutí.

Chilli a jeho vliv na zdraví

Ostrá jídla jsou stále populárnější, a to možná i proto, že se často mluví o chilli papričkách a jejich kladném vlivu na lidské zdraví. Čerstvé chilli papričky jsou nesmírně bohaté na vitamín C, díky čemuž jejich pravidelná konzumace pomáhá předcházet nejrůznějším infekčním onemocněním a posiluje imunitu. V chilli rovněž najdeme spoustu minerálních látek a několik vitamínů skupiny B. Pálivé papričky také v lidském organismu snižují hladinu cholesterolu v krvi a látka v nich obsažená, kapsaicin, ředí krev. Chilli papričky zároveň pomáhají při hubnutí. Po konzumaci pálivých jídel se totiž dostaví typické pálení, které vyžaduje nezanedbatelné množství lidské energie. Díky tomu dochází ke spalování kalorií.

Konzumace pálivých jídel se však nedoporučuje každému. Chilli papričkám se vyhněte, máte-li například problémy s jícnem nebo žaludkem. Vyhnout by se jim měly také těhotné ženy. Přestože jsou chilli papričky obecně považovány za zdraví prospěšné, konzumujte je s mírou a nedopřávejte si je příliš často.

Pikantní kotlety podle Zdeňka Pohlreicha

Budete potřebovat:

6 plátků vepřové kotlety

2 lžíce olivového oleje

120 ml čerstvě vymačkané pomerančové šťávy

2 lžíce čerstvě vymačkané citronové šťávy

1/4 lžičky mletého pepře

1 lžíci cukru (můžete použít třtinový)

1 lžíci soli

2 špetky mletého kmínu

2 špetky sušeného oregana

1 lžičku sójové omáčky

1 lžičku vinného octu

2 stroužky rozmačkaného česneku

1 svazek nasekaného čerstvého tymiánu

1 svazek nasekaného čerstvého koriandru

4 nasekané chilli papričky (mohou být čerstvé nebo sušené)

Postup:

Maso zlehka z obou stran naklepeme pěstí a po stranách každý plátek na několika místech nařízneme, aby se při pečení maso nekroutilo. Ve větší míse pak smícháme všechny zbývající ingredience, vložíme do vzniklé marinády maso a pěkně ho v ní vykoupeme. Mísu pak přikryjeme a dáme maso odpočívat do chladničky alespoň na 2 hodiny.

Rozehřejeme si troubu na 200 °C, maso přemístíme s trochou marinády na plech, který přikryjeme, a dáme péct. Po deseti minutách snížíme teplotu na 180 stupňů a pečeme dalších 40 minut. Na posledních deset minut odkryjeme víko plechu, aby byly kotlety krásně křupavé. Zbylou marinádu necháme chvíli povařit v hrnci a podáváme ji k hotovým kotletám. Dobrou chuť!