Pipirrana je název osvěžujícího, ale vydatného španělského salátu. Díky správně zvoleným ingrediencím se jedná o plnohodnotné a vyvážené jídlo. Navíc je příjemně osvěžující a do horkých letních dní se skvěle hodí.

Pipirrana: Dvě verze

Španělský salát se připravuje hned ve dvou verzích. První vydá za hlavní chod. Používají se do něj ingredience, které z něj dělají skutečně vyváženou a lehkou večeři nebo oběd. Druhá varianta pracuje pouze se zeleninou, takže se salát skvěle hodí jako příloha k masu při letním grilování.

O jaké ingredience se jedná, můžete vidět na videu:

Zdroj: Youtube

Salát je absolutně jednoduchý na přípravu. Čerstvou a křupavou zeleninu skvěle doplní zálivka z červeného vinného octa, olivového oleje, římského kmínu a česneku.

Vydatnější varianta jako lehký oběd

Připravit si ale můžete i vydatnější variantu. Tu si s klidem dopřejte jako lahodný oběd nebo lehkou, ale vyváženou večeři. Díky vejcím a tuňákovi bude v salátu i dostatek bílkovin, takže vás skvěle zasytí.

Vejce a tuňák jako zdroje bílkovin

I v tomto případě je základem zelenina. Připravte si tři větší zralá rajčata. Na výběru si dejte opravdu záležet. Chutné sladké zralé rajče je lahodnou záležitostí. Za to nezralé rajče bez chuti dokáže pokazit celé jídlo. Dále budete potřebovat půlku zelené papriky, jeden stroužek česneku, tři vejce uvařená natvrdo a malou plechovku tuňáka. Ideálně ve vlastní šťávě, nikoliv v oleji.

Španělé rajčata do salátu loupají

Pro lepší chuť rajčata oloupejte. Nařízněte je na horní straně do kříže a polijte vroucí vodou. Ve vařící lázni je nechejte pár minut, slupka pak půjde oloupat snadno. Jablíčka nakrájejte na malé kostičky, stejně tak papriku. Vejce oloupejte a oddělte žloutky od bílků. Bílky nakrájejte a žloutky utřete s trochou olivového oleje. Vmíchejte k zelenině a bílkům, prolisujte jeden stroužek česneku a dochuťte solí a pepřem. Ideální je nechat salát před podáváním několik hodin vychladit v chladničce.

Zdroje: cocinatis.com, olivetomato.com