Pivo rádi popíjíme buď samotné jen tak, abychom uhasili žízeň, ostatně patří to k naší kultuře, anebo ho podáváme k tradičním vydatným pokrmům. Hořké chmelové látky v něm obsažené pomáhají s trávením. Zároveň podporují i chuť k jídlu. Když naši předci uvařili první žejdlík chmelového nápoje, záhy zjistili, že se může využívat i jako vhodná ingredience při přípravě nejrůznějších, zejména však masových, pokrmů.

Pivo chléb krásně nakypří

Později se potvrdilo, že pivo skutečně pozitivně ovlivňuje chuť dalších surovin během tepelné úpravy, pomáhá například křehnutí masa při marinování, kuřecí maso díky němu není vysušené, v kombinaci s medem vznikne lahodná glazura třeba na vepřovém bůčku. Oblíbené jsou také pokrmy obalené v pivním těstíčku a poté usmažené v oleji. Pivo také báječně nakypří chléb i pečivo. Pojďte si tedy s námi upéct pivní chléb. Z jeho chuti budete nadšeni.

Domácí pivní chléb

  • Suroviny:
  • 50 ml vody
  • 250 ml světlého piva
  • 1 lžíce soli
  • 1 lžíce octa
  • 1 lžíce oleje
  • 500 g hladké mouky
  • 21 g čerstvého droždí
  • 1 lžíce kmínu
  • různá semínka dle chuti
  • Postup:
  • Připravte si pekárnu na chleba a všechny suroviny dejte podle pořadí do nádoby. Zapněte program zvaný „těsto” a vyčkejte, dokud přístroj nevypracuje těsto té nejlepší konzistence.
  • Hotové těsto propracujte na válu a vytvořte bochník, vložte ho do ošatky (ideální je kulatý tvar) a přikryjte ho utěrkou. Nechte ho na teplém místě asi hodinu kynout.
  • Vykynuté těsto přesuňte na plech, potřete ho vodou (nebo postříkejte rozprašovačem), posypejte kmínem a pečte ve vyhřáté troubě na 220 °C asi 10 minut. Poté snižte teplotu na 180 °C a pečte dalších 35 minut. Během pečení potřete chleba asi 3x vodou.
  • Upečený chléb přesuňte na mřížku a nechte vychladnout.

Zdroje:apetitonline.cz, TopRecepty.cz