Pizza patří mezi jeden z nejoblíbenějších pokrmů a milují ji nejen děti, ale i všichni dospělí. Jedná se o pečený slaný koláč, který je možné připravovat z různých těst a v pestrém množství chuťových variací. Vyzkoušejte si domácí pizzu podle Ládi Hrušky, je jemná a lahodná!

Jak připravit pizzu s tajnou ingrediencí? Podívejte se na YouTube video na kanálu Vychytávky Ládi Hrušky:

Zdroj: Youtube

Pizza v dobách minulých

Historie tohoto pokrmu má dávnou minulost. Jednoduché slané koláče připravovali už staří Egypťané a později i Římané před mnoha tisíci lety. Název pizza vznikl jako odvozenina od slova „picea“, které pochází z neapolského dialektu italštiny. Říkalo se tak pečeným plackám z kynutého těsta, na které se kladly další ingredience.

Moderní pizza, kterou známe nyní, vznikla v roce 1899. Tehdy známý pizzař Rafael Esposito připravil koláč v barvě italské trikolory pro mladou královnu Margaretu. Do Ameriky přivezli pizzu italští přistěhovalci a nejoblíbenější byla právě ta s mozzarellou a dobromyslí. Postupem času se zde místo v peci začala péct na pánvi a postupně se její podoba přizpůsobila americkému fast food stylu.

Pizza z pomazánkového másla

Nejprve nasypte do mísy 1 hrnek hladké mouky, přidejte špetku soli a 1 kelímek pomazánkového másla. Veškeré ingredience následně řádně smíchejte, aby se spojily dohromady a postupně vypracujte hladké těsto. Vyválejte ho na pomoučněném vále do požadovaného tvaru a pak přendejte na tukem vymazaný plech.

Rajčatové pyré

Následně si pokrájejte oloupaná rajčata, můžete je nahradit 1 konzervou naložených rajčat a dejte je podusit na pánev společně s trochou čerstvého rozmačkaného česneku a špetkou sušeného oregana.

Fáze pečení

Hotovou směs pak rozmístěte na pizzové těsto, posypte strouhanou mozzarellou, přidejte šunku a dodejte i žampiony. Pečte v předem předehřáté troubě na teplotu 180 °C po dobu 20 minut.

Co lze dát na pizzu

Výhodou je, že pizzu si můžete dochutit pokaždé jinak. Ze zeleniny lze využít nejen rajčata, ale i papriku, kukuřici, cibuli, feferonky nebo špenát. Skvělým doplňkem jsou i olivy, nebo některé druhy ovoce, nejčastěji se využívá ananas. Kromě žampiónů lze z hub zvolit i další druhy, například hlívu ústřičnou nebo hříbky a lišky.

Související články

Zdroje: www.toprecepty.cz, www.recepty.cz, www.ctidoma.cz