I s málem se dá vykouzlit úžasně chutné a zdravé jídlo. A kdo říká, že ne, ten pravděpodobně ještě nevyzkoušel placičky z červené čočky. Tento rychlý pokrm je napěchovaný vitamíny a minerály a také rostlinnými bílkovinami, což ocení i sportovci a ti, jež se snaží shodit na váze.
Postup, jak připravit čočkové placičky, najdete ve videu na YouTube, kanál We Cook Vegan:
Je to poklad
Červená čočka je absolutním pokladem. Je bohatá na vitamíny ze skupiny B, karoten a také vitamín C. Z minerálů se v ní v nezanedbatelném množství nachází železo, fosfor a draslík. Je rovněž plná kyseliny listové a vlákniny, jejíž konzumace vede k přirozené detoxikaci těla a také přispívá ke zdraví střev.
Má nízký obsah tuku a je skvělým zdrojem rostlinné bílkoviny. I proto je považována za dokonalou náhradu masa a je nesmírně oblíbená mezi vegetariány a vegany.Konzumaci čočky se mnozí lidé vyhýbají kvůli jejím nadýmavým účinkům. Ty ale u čočky červené vůbec nehrozí. Jako jedna z málo luštěnin totiž nemá slupku, a tak nezpůsobuje nadýmání. Konzumovat ji tak mohou těhotné i kojící ženy.
Lahodné placičky
Z červené čočky můžete připravit celou řadu pokrmů. Přidává se například do salátů, úžasná je pak také polévka z červené čočky. Anebo právě čočkové placičky.
Pečlivě namočit
Připravte si větší nádobu a nasypte do ní 1 a 1/2 šálku červené čočky. Tu pak zalijte studenou vodou tak, aby byla veškerá čočka ponořená. Díky tomu změkne a bude se s ní snadno pracovat. Čočku namáčejte zhruba 2 hodiny, pak vodu slijte a čočku přemístěte do kuchyňského robota. Tam k ní přidejte 1 nahrubo nakrájenou šalotku, 2 nasekané stroužky česneku, 1 menší nastrouhanou mrkev, 1/4 hrnku čerstvé petrželky, 1 lžíci rajčatového protlaku a také 1 lžičku soli a 1/2 lžičky mletého pepře. Všechno společně rozmixujte na hladké těstíčko.
Smažte dozlatova
Na pánvi rozehřejte 2 lžíce olivového oleje. Z mixéru pak odebírejte 1 lžíci směsi a tu v dlaních vytvarujte do tvaru placičky. Jednotlivé placičky pak smažte na olivovém oleji z obou stran dozlatova. Placičky podávejte jen tak anebo například s dipem ze zakysané smetany a prolisovaného česneku.
Zdroje: www.toprecepty.cz, ochutnejorech.cz