S vepřovou panenkou nemůžete nikdy šlápnout vedle. Jedná se o takový druh masa, který chutná všem. Je jemný, křehký, ale také se velmi často vysuší. Při přípravě panenky je tedy nejhlavnější hlídat si čas. Nesmíte přetáhnout! Pokud se vám to podaří, úspěch je zaručen. Strávníci se budou oblizovat až za ušima. Pokud navíc zakomponujete do receptu dle rad šéfkuchaře Zdeňka Pohlreicha mandle a pomeranče, čeká vás gastronomické nebe.

Vepřová panenka a maso obecně je významným zdrojem bílkovin. Pokud navíc z panenky odstraníte viditelný tuk z povrchu, máte krásné a dietní maso obsahující vitamín D a B12. Také v něm naleznete minerální látky jako železo a zinek.

Panenka je skvělá na minutkovou kuchyni a na gril

Panenku najdete na zadní části prasete, konkrétně bedrech, kde navazuje na pečeni. Jde o svazek svalů vytvarovaných do válečku na koncích zužující se. Vlákna jsou krátká a maso křehké. Je ideální především do minutkové kuchyně a na grilování. Jde o nejdražší maso z prasete, tudíž si na jeho přípravě nechte opravte záležet. Ideální je připravovat panenku vcelku a porcovat ji až po dodělání.

Křupavým elementem v jídle jsou mandle, které jsou velkým antioxidantem, zpomalují proces stárnutí a mohou snižovat riziko různých onemocnění včetně rakoviny.

Panenka plněná mandlemi podle Pohlreicha

Na vepřovou panenku plněnou mandlemi podle Zdeňka Pohlreicha budete potřebovat vepřovou panenku, loupané mandle, pomeranč, med, rozmarýn, sůl a pepř.

Mandle spařte a nasekejte nadrobno. Pomerančovou kůru nakrájejte a přidejte k ní rozmarýn, lžičku medu a promíchejte. Panenku rozřízněte tak, abyste ji mohli potřít mandlovou směsí. Pokapejte citrónovou šťávou. Kraje nechte volné, ohněte a zarolujte. Svažte nití a ještě jednou osolte a opepřete.

Takto připravenou panenku vložte do trouby na funkci gril nebo na klasický gril a pečte ze všech stran deset minut. Poté zabalte maso do alobalu a nechte pět minut odpočívat. Následně krájejte na plátky a servírujte.

Zdroj: www.fresh.iprima.cz, www.stobklub.cz, www.zabijacky.cz