Plněná paprika se stala tradičním jídlem ve Španělsku, kam papriky přivezl Kryštof Kolumbus, který se sice narodil v Itálii, ale zemřel ve španělském městě Valladolid. Náplň do paprik se různí podle národnosti, převládá většinou maso. Samozřejmě je ale i mnoho náplní vegetariánských. Do paprik se přidává sýr, strouhanka i vajíčka, jednoduše se fantazii meze nekladou.

„Naše“ plněné papriky s rajskou omáčkou se nejspíš inspirovaly těmi z Balkánu a Maďarska.

My vám dneska prozradíme recept Zdeňka Trošky, ve kterém rajskou omáčku a knedlíky budete ale hledat marně.

Plněné papriky podle Zdeňka Trošky

Suroviny:

  • 500 g mletého masa (1:1 hovězí a vepřové)
  • 3 lžíce hladké mouky
  • sůl
  • pepř
  • koření „gyros“
  • slanina
  • bazalka
  • oregáno
  • sladká i pálivá paprika (koření)
  • 6 vajíček
  • 7 - 8 kousků zelené papriky
  • 5 rajčat
  • olej

Jak na plněné papriky

Mleté maso si osolte, přidejte pepř a veškeré koření. Posypte hladkou moukou a důkladně směs promíchejte.

Papriky zbavte jádřinců, omyjte vodou a papriky naplňte masovou směsí.

Slaninu pokrájejte na drobné nudličky, rozškvařte ji na pánvi a rozprostřete do pekáčku (velikost pekáčku vyberte podle počtu a velikosti paprik). Na slaninu položte naplněné papriky, do pekáčku přilijte trochu vody a pečte v troubě do stáhnutí paprik. V tu chvíli vložte mezi jednotlivé papriky čtvrtky rajčat a vraťte opět do trouby. Nyní budete čekat na stáhnutí rajčat. Jakmile se tak stane, vlijte do pekáčku rozmíchaná vejce a ještě na pár minut dejte zapéct.

Vhodnou přílohou jsou brambory a tatarská omáčka.

Domácí tatarka

Abyste doladili jídlo k úplné dokonalosti, připravte si domácí tatarskou omáčku, rozhodně nebudete litovat a nečeká vás nic složitého!

Budete potřebovat menší cibuli, 100 g majonézy, střední sterilovanou okurku, lžíci plnotučné hořčice, několik kapek worcesterové omáčky, pepř a sůl.

Okurku s cibulí si nakrájejte najemno a přidejte vše ostatní. Důkladně promíchejte a je hotovo.

Zdroje: www.recepty.cz, www.jimeto.cz, www.toprecepty.cz