Plněná paprika se stala tradičním jídlem ve Španělsku, kam papriky přivezl Kryštof Kolumbus, který se sice narodil v Itálii, ale zemřel ve španělském městě Valladolid. Náplň do paprik se různí podle národnosti, převládá většinou maso. Samozřejmě je ale i mnoho náplní vegetariánských. Do paprik se přidává sýr, strouhanka i vajíčka, jednoduše se fantazii meze nekladou.
„Naše“ plněné papriky s rajskou omáčkou se nejspíš inspirovaly těmi z Balkánu a Maďarska.
My vám dneska prozradíme recept Zdeňka Trošky, ve kterém rajskou omáčku a knedlíky budete ale hledat marně.
Plněné papriky podle Zdeňka Trošky
Suroviny:
- 500 g mletého masa (1:1 hovězí a vepřové)
- 3 lžíce hladké mouky
- sůl
- pepř
- koření „gyros“
- slanina
- bazalka
- oregáno
- sladká i pálivá paprika (koření)
- 6 vajíček";i:10;s:29:"7 - 8 kousků zelené papriky";i:11;s:9:"5 rajčat";i:12;s:4:"olej
Jak na plněné papriky
Mleté maso si osolte, přidejte pepř a veškeré koření. Posypte hladkou moukou a důkladně směs promíchejte.
Papriky zbavte jádřinců, omyjte vodou a papriky naplňte masovou směsí.
Slaninu pokrájejte na drobné nudličky, rozškvařte ji na pánvi a rozprostřete do pekáčku (velikost pekáčku vyberte podle počtu a velikosti paprik). Na slaninu položte naplněné papriky, do pekáčku přilijte trochu vody a pečte v troubě do stáhnutí paprik. V tu chvíli vložte mezi jednotlivé papriky čtvrtky rajčat a vraťte opět do trouby. Nyní budete čekat na stáhnutí rajčat. Jakmile se tak stane, vlijte do pekáčku rozmíchaná vejce a ještě na pár minut dejte zapéct.
Vhodnou přílohou jsou brambory a tatarská omáčka.
Domácí tatarka
Abyste doladili jídlo k úplné dokonalosti, připravte si domácí tatarskou omáčku, rozhodně nebudete litovat a nečeká vás nic složitého!
Budete potřebovat menší cibuli, 100 g majonézy, střední sterilovanou okurku, lžíci plnotučné hořčice, několik kapek worcesterové omáčky, pepř a sůl.
Okurku s cibulí si nakrájejte najemno a přidejte vše ostatní. Důkladně promíchejte a je hotovo.
Zdroje: www.recepty.cz, www.jimeto.cz, www.toprecepty.cz