Papriky se dají plnit jak masem, tak i zeleninou nebo sýrem. Záleží jen na vás a na vašich preferencích. Poté se můžete rozhodnout, zda naplněné papriky budete vařit, péct či grilovat. Žádná z variant není chybná, jelikož každá má něco do sebe. Na plnění paprik můžete použít také zbytky z lednice, které díky tomu zužitkujete a neskončí v koši.

Dva způsoby plnění

Uvařte si plněné papriky podle video receptu Jirky Babici:

Zdroj: Youtube

Papriky můžete naplnit buď celé nebo každou půlku zvlášť. Podle toho, jak papriku chcete plnit, ji rozřízněte a vydlabejte veškerá semínka. V případě rozpůlení papriky se vám s ní bude lépe pracovat a rovněž zkrátíte dobu pečení nebo vaření.

Předpřipravení paprik

Tento krok je vhodný především, pokud se rozhodnete plnit papriky celé, jelikož vám ušetří čas pečení již naplněných paprik a jejich náplň díky tomu bude správně propečená. Papriky lehce opečte na grilu, anebo je dejte na pekáč s trochou vody, zakryjte alobalem a na několik málo minut je vložte do trouby.

Masová směs s rýží

Základem této směsi je mleté vepřové či hovězí maso, rýže, vajíčko a sůl. Maso smíchejte s vejcem a špetkou soli. S propracováním si dejte obzvlášť záležet, aby směs dobře držela pohromadě. Nakonec přidejte uvařenou a vychladlou rýži. Díky ní nebude směs příliš hutná a ani nebudete potřebovat tolik masa na vyplnění veškerých paprik.

Bleskově rychlá a levná náplň

Na tuto náplň budete potřebovat pouze 500 g gothajského salámu a 300 g nastrouhaného sýru typu eidam. Nakrájený salám na kostičky smíchejte se sýrem a vzniklou směsí můžete začít plnit papriky. Ty poté vložte do pekáče s trochou vody nebo rajčatového protlaku, přiklopte pokličkou a při teplotě 175 °C pečte v troubě, dokud se na paprikách nezačnou dělat malé puchýře.

Plněné papriky omeletou

Vegetariáni naopak přivítají náplň bez použití jakéhokoliv masa. Stačí rozmíchat vajíčka s mlékem, nastrouhaným sýrem, pažitkou, solí a pepřem. Touto směsí pak plňte přepůlené papriky, ze kterých nic nevyteče. Naplněné papriky vložte do předem vyhřáté trouby a pečte dozlatova.

Jednoduchá rajčatová omáčka

Aby nebyly papriky příliš suché, skvěle je doplní rajčatová omáčka. Rozehřejte v kastrolu trochu tuku, na kterém zlehka opečte jednu nakrájenou cibuli se špetkou soli. Jakmile začne cibule zlátnout, přilijte rajčatový protlak a jednu minutu míchejte. Poté základ omáčky zalijte 100 ml vody a nechte zvolna probublávat. Zároveň můžete v omáčce povařit naplněné papriky.

Zdroje: itesco.cz, senzarecepty.cz, kucharkaprodceru.cz