Hladká Ančka

Jedna ze starobylých českých houbových polévek. Existuje v různých krajových variacích, původem spadá hlavně do Krkonoš a Orlických hor. Původ názvu Hladká Ančka není jasný. Podle některých pramenů souvisí označení "hladká" s klouzavostí vařených hub (najdou se ovšem i verze polévky bez hub). Podle jiných pochází název z označení pro "hladovou" a upomíná na to, že jde původně o jídlo chudých.

  • houby 300 g
  • brambory 300 g
  • cibule 1 ks
  • máslo 25 g
  • zeleninový vývar nebo voda 1 000 ml
  • hladká mouka 1 lžíce
  • bobkový list 2 ks
  • nové koření 2 kuličky
  • pepř celý 5 kuliček
  • kmín mletý 1 lžička
  • vejce 3 ks
  • smetana ke šlehání 150 ml
  • ocet 1 lžíce
  • sůl

Houby očistíme a nakrájíme na plátky. Brambory oškrábeme a nakrájíme na kostky. Cibuli oloupeme a nakrájíme na kostičky.

Na polovině másla v polévkovém hrnci opečeme cibuli do sklovita. Přisypeme houby a opečeme. Zaprášíme moukou, zasmahneme. Zalijeme vývarem, osolíme a vsypeme brambory a kmín. Ostatní koření můžeme vložit do polévky volně, ale bude se potom těžko lovit. Lepší je použít sítko na koření.

Vaříme, až brambory změknou – přibližně 15 minut. Když jsou brambory měkké, vlijeme do polévky smetanu. Přejdeme varem. Ocet ohřejeme a pomalým přiléváním vmícháme do polévky. Na zbytku másla z vajec usmažíme míchaná vejce. Míchaná vejce přesuneme do polévky.

Marinované ryzce

Lze použít i jiné druhy hub, například václavky nebo drobné žampiony, ale ryzce chutnají nejlépe.

  • ryzce pravé nebo smrkové 400 g
  • voda 1000 ml
  • bobkový list 2 ks
  • tymián 3 snítky
  • pepř barevný vcelku ½ lžičky
  • sůl česnek 2 stroužky
  • vinný ocet 4 lžíce
  • olivový olej

Houby očistíme, drobnější ponecháme vcelku, velké rozkrájíme na poloviny nebo čtvrtiny.

Vodu přivedeme k varu, vložíme koření a osolíme. Vsypeme houby a vaříme 15 minut (pokud používáte václavky, je nutno je povařit déle – 25 minut). Vypneme a přecedíme, koření necháme mezi houbami. Přilijeme ocet, podle potřeby přisolíme. Necháme vychladnout. Česnek nakrájíme na plátky a vmícháme k houbám. Přendáme do skleněné nebo porcelánové nádoby a přilijeme olivový olej tak, aby houby byly zakryté. Skladujeme v chladničce, trvanlivost je 3 dny. Před podáváním chvíli necháme při pokojové teplotě, aby olivový olej roztál a chuť hub se zvýraznila.

Masáky na kmíně

Muchomůrka růžovka, lidově zvaná masák, je hojnou houbou našich lesů. Je třeba dbát na riziko záměny s jinými jedovatými druhy muchomůrek, zejména s muchomůrkou tygrovanou.

  • masáky
  • kmín celý
  • sůl
  • sádlo

K podávání:

  • chlebové topinky

Masáky zbavíme nožiček, klobouky oloupeme. Podle velikosti a tvaru (hodně vyklenutý klobouk by nepřilnul k pánvi) buď ponecháme vcelku, nebo rozpůlíme. Posypeme solí a kmínem. Na pánvi rozpálíme sádlo a masáky opékáme po obou stranách dozlatova.

Zatím nasucho opečeme chlebové topinky. Opečené masáky přesuneme na topinky a ihned podáváme.