Francouzské croissanty, různé plněné rolky anebo třeba skvělé čokoládové šneky patří k těm vůbec nejoblíbenějším druhům pečiva. Často ale v dobré pekárně vyjdou na ne příliš hezké peníze. Naštěstí si je však můžete připravit sami doma. A to z plundrového těsta. Jeho výroba je sice časově náročnější, rozhodně ale stojí za to.
Zdroje: YouTube.com, hobbys.cz, vareni.cz
Plundrové těsto patří k těm nejnáročnějším těstům vůbec. Ne že by vyžadovalo od kuchaře nějaké zvláštní schopnosti a dovednosti, ale je velmi obtížné časově. Zároveň je jeho válení tak trochu piplačka. Rozhodně se ale vyplatí úsilí i čas do plundrového těsta investovat. Odměnou vám totiž bude dokonalé pečivo. A na domácí croissant nebo čokoládovou rolku zkrátka nic nemá!
Co je to plundrové těsto
Plundrové těsto není žádnou velkou neznámou, i když možná někteří jeho název nikdy neslyšeli. Určitě už ale výrobky z něj jedli. Jde vlastně o klasické kynuté těsto, do kterého se po vrstvách rozválí máslo. To pak v těstě vytvoří několik tenoučkých vrstviček, díky čemuž je po upečení právě například croissant tak krásně nadýchaný a zároveň má plnou máslovou chuť. Dalo by se říct, že plundrové těsto je něco mezi kynutým a listovým těstem. A bere si přitom výhody obou z nich. Péct se z něj dá celá řada dobrot. Například zmíněné čokoládové rolky, ovocné plundry, pudinkové šneky a další.
Plundrové těsto připomíná těsto listové.
Klasické kynuté těsto
Základním kamenem plundrového těsta je klasické kynuté těsto. Na něj si nachystejte kvásek tak, že si do 50 gramů plnotučného mléka rozdrobíte 21 gramů droždí a přidáte 30 gramů cukrů. Jakmile kvásek vzejde, vlijte jej do mísy, ve které jste si společně smíchali 600 gramů mouky, 30 gramů cukru, 12 gramů soli, 180 gramů vody a 130 gramů plnotučného mléka. Všechno společně vymíchejte v pevné těsto, které přikryjte utěrkou a nechte jej na teplém místě kynout alespoň 45 minut.
Máslo na plundrové těsto
A zatímco bude těsto kynout, je třeba si nachystat máslo, které budete do těsta válet. Položte si na pracovní plochu dostatečně velký kus pečicího papíru a do jeho prostředku umístěte 400 gramů másla. Máslo přikryjte dalším kusem pečicího papíru a rozválejte ho ve větší obdélník. Až budete mít hotovo, vložte máslo v papíru do chladničky alespoň na 10 minut.
Jakmile se naučíte plundrové těsto, nemusíte už nikdy chodit do pekárny.
Po deseti minutách si rozválejte kynuté těsto tak, aby z něj byl ještě větší obdélník než je obdélník másla. Máslo pak vložte doprostřed těsta a přehněte jej tak, jak je zobrazeno ve videu. Celý postup pak asi šestkrát zopakujte. A nakonec už se můžete pustit do výroby toho, co máte nejraději. Například do oněch croissantů nebo krémových šneků.