obrázek z archivu ireceptar.cz

Pochoutky z vajec: hra barev a chutí masa, křenu, sýrů...

Sešlo se vám doma víc vajec? Tak si dopřejte lahůdkový zážitek a vyhrajte si s jejich úpravou. Pravda, ke žloutku se krásně hodí černá, tedy kaviár, ale veselejší umělecký dojem zanechá špenát, kopřivy, hrášek či mrkev. A mandle a horké máslo!

Kolednická vejce s uzeným

Potřebujeme 

  • 5 syrových vajec
  • 5 vajec uvařených natvrdo
  • 10 dkg sádla
  • 10 dkg strouhanky
  • 1 bílou veku na chlebíčky
  • 1/2 l mléka
  • cibuli
  • sůl a pepř
  • 30 dkg libového uzeného masa
  • olej na smažení

Jak na to 

Nastrouhanou cibuli osmahneme na sádle. Přimícháme ji k vece namočené v mléce a vymačkané, přidáme 4 syrová vejce, 5 natvrdo uvařených nakrájených vajec, pepř a sůl. Testíčko k obalování je připravené. 

Uzené maso nakrájíme na kostičky. Každou kostku obalíme těstem do tvaru vajíčka a smočíme ji v rozšlehaném vejci, obalíme ve strouhance a smažíme v rozpáleném oleji.

Kateřina Šrámková, Jihlava

Vaječná tlačenka s pestrobarevnou zeleninou

Potřebujeme 

  • 750 ml plnotučného mléka
  • 4 žloutky z natvrdo uvařených vajec
  • 40 g práškové želatiny
  • sůl
  • lžičku vegety
  • 3 lžíce octa
  • 4 vejce
  • po 100 g mraženého hrášku, mrkve a kukuřice
  • lžičku nakládaného zeleného pepře
  • 2 uvařené vejce
  • listy celeru nebo petrželky na ozdobení

Jak na to 

Do mléka vlijeme rozmixované žloutky, přidáme želatinu a necháme 20 minut nabobtnat. Směs pak zahřejeme (vařit se však nesmí).

Ochutíme solí, vegetou a octem a necháme pomalu tuhnout.

Mezitím uvaříme čtyři vejce natvrdo, zchladíme je, oloupeme a nakrájíme na větší kousky. Hrášek, mrkev i kukuřici promícháme s nakládaným pepřem, přidáme tuhnoucí želatinovou směs, opět promícháme a vlijeme do formy.

Vaječnou tlačenku dáme přes noc ztuhnout do chladničky. Potom ji ještě ve formě na minutu ponoříme do teplé vodní lázně, aby šla dobře vyklopit.

Před podáváním zdobíme vařeným vejcem a lístky celeru či petrželky.

Michaela Krejčová, Nimpšov

omeleta s kopřivamiomeleta s kopřivamiAutor: Archiv ireceptar.cz

Velikonoční omeletky s kopřivami

Na jednu omeletu potřebujeme 

  • 2 vejce
  • 2 lžíce vody
  • špetku soli a pepře

na náplň − kopřivový špenát 

  • 1 kg mladých kopřiv
  • 1 velkou cibuli
  • lžíci sádla
  • 1 vejce

Jak na to 

Na másle upečeme omeletu.

Spaříme a krátce povaříme kopřivy.

Na sádle zpěníme cibuli, přisypeme 2 lžíce hladké mouky a připravíme jíšku. Kopřivy v ní krátce podusíme, vmícháme vejce a 2 lžíce mléka.

Omelety naplníme kopřivovým špenátem.

Hana Jankovská, Neveklov 

Vejce s křenem a horkým máslem

Potřebujeme 

  • 8 vajec
  • 20 dkg másla
  • 20 dkg křenu

Jak na to 

Uvařená vejce oloupeme a dáme celá na talíř. Sypeme silně nastrouhaným křenem a polijeme horkým máslem.

Přílohou je jakékoli pečivo.

Jaroslava Bulíčková, Borohrádek

Vejce s játrovou pěnou

Natvrdo uvařená vejce podélně rozkrojíme, bílek seřízneme tak, aby vejce stála. Žloutky ponecháme uvnitř.

Rozšleháme máslo, přidáme paštiku a společně vyšleháme, osolíme, opepříme. Nastříkáme na půlky vajec a ozdobíme okurkou.

Ivan Veselý, Žebrák

Dědečkova sardelová vejceDědečkova sardelová vejceAutor: Archiv ireceptar.cz

Dědečkova sardelová vejce

Potřebujeme 

  • 6 vajec
  • 1 Lučinu
  • sardelovou pastu nebo sardelky
  • plnotučnou hořčici
  • kečup
  • kapary či olivy

Jak na to 

Vejce uvaříme natvrdo. Rozpůlíme je tak, aby z bílků byly košíčky. Žloutky vyjmeme a rozmačkáme je spolu s Lučinou. Podle chuti přidáme plnotučnou hořčici (asi 1 lžičku) a sardelovou pastu (s tou nešetříme). Vše důkladně promícháme, nejlépe v mixeru.

Směs plníme do bílkových košíčků nejlépe cukrářským pytlíkem.

Zdobíme kečupem a kapary, případně olivami.

Jaroslava Bulíčková, Borohrádek

Vaječná pomazánka s kečupem

Bílky z vajec uvařených natvrdo nasekáme na kousky. Žloutky utřeme s pomazánkovým máslem, vmícháme kečup a trošku tabasca. Osolíme, opepříme a přidáme nakrájené bílky. Zdobíme petrželkou

Anna Polášková, Vsetín

Vaječňáky čili karboše z vajíček

Potřebujeme

  • 6 dkg másla
  • 6 dkg hladké mouky
  • 6 lžic mléka
  • 8 vajec
  • zelenou petrželku nebo pažitku
  • sůl

Jak na to

Z másla a hladké mouky připravíme světlou zásmažku, zalijeme ji mlékem, přisolíme a povaříme na hustou kaši. Necháme trochu vychladnout a přidáme na větší kousky nasekaná vejce.

Je-li směs příliš řídká, přidáme trochu nastrouhaného sýra a strouhanky. Tvoříme menší karbanátky, obalíme je v trojobalu a usmažíme.

Podáváme s bramborovou kaší a zeleninovou oblohou.

Marie Kalinová, Dolní Žďár

Vejce zapečená s cibulí

Z 1,5 lžíce tuku, 3 lžic polohrubé mouky a lžičky soli připravíme na rozpálené teflonové pánvi bílou omáčku.

Zprudka za stálého míchání osmahneme 2 nakrájené cibule a přilijeme k nim omáčku, zvolna vaříme asi 10 minut.

Do zapékací mísy naskládáme čtyři na kolečka pokrájená vejce, přelijeme omáčkou, posypeme strouhaným sýrem a zapečeme v troubě.

Hotové sypeme bohatě zelenou petrželkou.

Olga Štěpničková, Praha 2

zapečená vejcezapečená vejceAutor: Archiv ireceptar.cz

Zapečená sýrová vejce se špenátem

Potřebujeme 

  • 6 natvrdo uvařených vajec
  • 1 kg čerstvého špenátu
  • 1 stroužek česneku
  • 1/2 svazku petrželky
  • 1 lžíci strouhaného parmazánu
  • 1 lžíci smetanového sýra s bylinkami
  • sůl a mletý pepř
  • 2 lžíce oleje
  • muškátový oříšek
  • 1 lžíci spařených oloupaných mandlí

Jak na to 

Vejce oloupeme a podélně rozkrojíme. Špenát opereme, očistíme. Česnek oloupeme a najemno nakrájíme. Petrželku opereme, necháme okapat a nakrájíme.

Žloutky z půlek vajec promícháme s petrželkou, parmazánem a sýrem, okořeníme. Touto směsí naplníme jamky ve vejcích.

Špenát oblanšírujeme. Zapékací mísu vymažeme a vložíme do ní naplněná vejce. Vložíme do trouby vyhřáté na 180 stupňů a pečeme 15 minut.

Na oleji podusíme nakrájený česnek, přidáme špenát. Ještě chvíli podusíme s pepřem a muškátovým oříškem.

Na plátky nakrájené mandle opražíme na pánvi bez tuku.

Vejce upravíme na talíři. Přidáme špenát a pokrm posypeme mandlemi.

Blanka Snášelová, Prosenice