Máte chuť na lehčí, ale přesto vydatný oběd, který je schopen vás zasytit? Gulášová polévka je v tomto ohledu naprosté číslo jedna. Lze ji připravit na mnoho způsobů, s různými přísadami. Ale pokud chcete nefalšovanou a pravou variantu, určitě spoléhejte na recept našich babiček.

Video návod, jak připravit poctivou gulášovou polévku, najdete na Youtube kanále Ostravsky Gastrošef (Heřman Gazda):

Zdroj: Youtube

Jak na poctivou gulášovku

Jako první si připravte kastrol a rozehřejte v něm 60 gramů sádla a másla. Abyste polévkou nasytili 4 krky, nakrájejte na malé kostičky 700 gramů předního hovězího masa. Poté si připravte kapesníčky, oloupejte a najemno nakrájejte 450 gramů cibule.

Nyní maso přidejte do hrnce a nechte jej smažit na sádle a másle dozlatova až hněda ze všech stran. Mezi kostičkami byste měli nechat trochu místa, jinak se totiž stane, že se hrnec a tuk ochladí, a maso se tím pádem těžko usmaží.

Až budete mít maso osmažené, přendejte jej na talíř. Do volného hrnce pak dejte cibuli a hezky ji orestujte dozlatova. Míchejte, dokud se cibule neopeče ze všech stran. Nyní zasypte 1 lžičkou kmínu a přidejte zeleninu, kterou naše babičky používaly na zdokonalení polévky.

Touto surovinou není nic jiného než sladká mletá paprika. Přisypte jí tam 2 lžíce a míchejte zhruba 30 vteřin, než se paprika zbarví doruda.

Gulášová polévka jako od babičky

Vmíchejte lžíci rajského protlaku a zalijte celou směs 1,2 litrem hovězího vývaru. Poté do hrnce vraťte maso a přiklopte pokličkou. Takto polévku vařte doměkka 1 hodinu. Zatímco se bude vaše polévka vařit, nakrájejte si na malé kostičky 850 gramů oloupaných brambor.

Poté si oloupejte 3 stroužky česneku a prolisujte jej k masu. Lehce promíchejte a přidejte i brambory se špetkou soli společně se lžící majoránky. Opět přiklopte pokličkou a nechte vařit dalších 10 minut.

Teď by měly být vaše brambory hezky měkké. Občas promíchejte, aby se nic nepřipékalo ke dnu. Máte hotovo. Už stačí jen dochutit solí a podávat společně s chlebem či rohlíkem.

Související články

Zdroje: www.toprecepty.cz, www.apetitonline.cz