Dnes je koláč žádanou sladkostí ke kávě. V dobách našich předků měl ale svoje zvláštní poslání. Podle historických pramenů šlo o rituální věc. Například Babyloňané pekli koláč na počest bohyně Ištar a dávali si záležet na jeho tvaru, který měl symbolizovat mužské a ženské genitálie.

Věřili totiž, že přízeň bohů zajistí pokolení velké množství synů. Slované měli spojený koláč se sliby. Pokud ho lidé společně snědli, znamenalo to vazbu, bratrství a znak důvěry.

Autor videa Čas na Te.be vám představí drobenkové koláče, které musíte vyzkoušet. Více na kanále YouTube.com.

Zdroj: Youtube

České koláče

V současné době je koláč spíše záležitostí mlsných jazýčků. Přestože na světě existuje velké množství těchto moučných výrobků, české koláče patří mezi nejoblíbenější. Proč? Protože nejsou tak přeslazené jako třeba americké pečivo.

Zároveň mají bohatou nádivku, která je z poctivých surovin a často doplněná drobenkou. Mezi nejslavnější české koláče patří svatební koláče, chodský koláč, náchodské trhané růže, valašské frgály nebo moravské půlroční koláčky.

Podmokelský kecaný koláč

Oblíbený je i děčínský regionální klenot - podmokelský kecaný koláč. Ochutnejte ho a uvidíte, že stojí za hřích… Jeho specialitou je výborné máslové kynuté těsto, na kterém spočívají hned tři druhy náplní – tvarohová, maková a povidlová.

Takové slasti určitě nemůžete odolat. Jak si koláč připravíte: Rozdrobte do mísy 20 g droždí, přidejte 1 lžíci krupicového cukru a 200 ml vlažného mléka. Vše zamíchejte a nechte vzejít kvásek. Poté do mísy přidejte další ingredience: 200 g hladké mouky, 175 g polohrubé mouky, 100 g rozpuštěného másla (pozor, nesmí být horké!), 2 žloutky a špetku soli. Ze všech surovin zpracujte tužší těsto, které nechte na teplém místě vykynout.

Tři výborné náplně

Vykynutý bochánek rozprostřete prsty na vymazaný plech a ozdobte střídavě třemi náplněmi. Makovou náplň si vytvoříte svařením 150 g mletého máku, 100 g cukru, 200 ml mléka a rumu.

Tvarohovou verzi zase vykouzlíte z 500 g měkkého tvarohu, 2 vanilkových cukrů a 1 žloutku. A poslední – třetí náplň jednoduše vytvoříte z 300 g švestkových povidel a trošky rumu.

Pokryli jste celý povrch koláče náplní? Pak ho ho dejte do trouby a pečte do té doby, než mu zezlátnou okraje. Vychladnutý „ukecaný“ koláč vám zlepší náladu, ale i hovory u kafíčka.

Související články

Zdroje: www.toprecepty.cz, www.novinky.cz