A jaké je vaše nejoblíbenější vánoční cukroví?
Zdroj: Jirik V / Shutterstock.com

Podvodnice: Nejlevnější cukroví našich babiček. Jednoduché a vynikající

Vánoce jsou za dveřmi a právě začal advent. Je tedy nejvyšší čas začít pomýšlet na pečení cukroví. Máme pro vás tip na velmi snadné, ale křehké a nadýchané cukroví, které se rozplývá na jazyku.

Podvodnice si zamilujete. Jde o cukroví, které kyne pod vodou. Je křehké a sladké díky moučkovému cukru. Navíc se skládá jen z několika ingrediencí. Ideální je ho nechat pár dní uležet, tudíž si ho neplánujte na poslední chvíli.

Podovodnice jsou jedním z nejstarších českých vánočních cukroví, proto by vám na stole rozhodně neměly chybět. Navíc jsou tak snadné, že je zvládne každý a můžete tak do jejich přípravy zapojit i děti. 

Podvodnice můžete připravit na slano i sladko

Pokud neholdujete sladkému cukroví, můžete si připravit podvodnici i na slano. A to tak, že ji před pečením potřete vajíčkem a posypete solí, kmínem, sezamem nebo třeba sušenými bylinkami.

Nejdůležitější je zpracovat těsto ručně, aby bylo hladké. Pak se z něj udělá koule, ponoří se do hrnce se studenou vodou a dá se do chladu. Nechá se asi třičtvrtě hodiny kynout. Když se začne zvětšovat, prskat a odlepuje se ode dna, vyndejte ho. Těsto se nesmí rozmočit. Nechte okapat, otřete dlaněmi a zpracovávejte na pomoučeném válu.

Vytvarujte šátečky nebo rohlíčky a naplňte je

Pokud se rozhodnete pro sladkou variantu, můžete vytvořit například šátečky nebo rohlíčky a naplnit je třeba ořechovou, tvarohovou, makovou nebo povidlovou náplní. Sice je to pracné a musíte být velmi pečliví, ale výsledek bude stát za to, uvidíte!

Nyní se pojďme podívat na to, jak se podvodnice připravují krok za krokem. 

Kynuté těsto důkladně prohněteme. Těsto na podvodnice zpracovávejte ručně. Zdroj: Marko Poplasen / Shutterstock.com

Podvodnice

Suroviny:

400 g hladké mouky

300 g změklého másla

špetka soli

30 g čerstvého droždí pokojové teploty

6–8 lžic plnotučného mléka

moučkový cukr na obalení

Postup:

Nejprve si uděláme kvásek. Důležitá je teplota droždí, je zapotřebí, abychom jej nebrali přímo z lednice, ale aby mělo pokojovou teplotu. Rozdrobíme ho do mísy, přidáme lžíci moučkového cukru, 4 lžíce hladké mouky a 2 lžíce teplého mléka, zamícháme dotekuta a dáme pod utěrkou vykynout na teplé místo. Poté smícháme rukama v míse s hladkou moukou, do které jsme vmíchali špetku soli, a vmícháme i máslo. Přidáváme po lžicích mléko, dokud se nám vše nespojí do hladkého těsta.

Z těsta vyválíme kouli, kterou dáme kynout do hrnce nebo mísy se studenou vodou, těsto musí být ponořené. Nádobu necháme 45 minut, ale klidně i přes noc, za oknem. Během kynutí těsto kontrolujeme, občas je třeba jej nadzvednout ode dna. Když začne plavat a praskat, vyndáme jej. Těsto pak rukama otřeme od přebytečné vody a na pomoučené ploše rozválíme. Vykrajujeme tvary dle chuti a pečeme dozlatova 5–15 minut v troubě předehřáté na 180 °C. Hned po upečení obalujeme v moučkovém cukru. Z těsta můžete vykrajovat různé tvary, případně vyrábět plněné šátečky nebo trojhránky.

Na vánoční podvodnice podle Laďky Něrgešové se podívejte ve videu:

Zdroj: www.neplechanaplechu.cz, www.i60.cz, www.novinky.cz

Akční letáky