Opilé banánové řízky

Jak na to

Banány rozkrojíme v půli nebo nařežeme pod ostrým úhlem na delší silné plátky a namočíme na 1 hodinu do rumu. Potom je zabalíme do plátku kuřecí šunky, plátku kuřecího řízku a obalíme v trojobalu. Strouhanku smícháme v poměru 1:1 s kokosovou moučkou. Smažíme v rozpáleném tuku. Vhodnou přílohou jsou hranolky.

Zdena Kocková, Horní Žďár

Cibulový salát s jablky a se smetanou

Potřebujeme

  • 2 větší cibule
  • 2 jablka
  • 2 sladkokyselé okurky
  • 2 dl smetany
  • cukr, sůl

Jak na to

Cibuli a jablka oloupeme a spolu s okurkami nastrouháme na hrubší nudličky. Promícháme a zalijeme zálivkou ze smetany ochucené solí a cukrem.

Luboš Dupač, Nesvačily

Plněné papriky zapečené ve šlehačce

Potřebujeme

  • 10 paprikových lusků
  • 10 trojúhelníčků taveného sýra
  • sůl, pepř
  • 1 cibuli
  • 3 stroužky česneku
  • 1 lžičku kari
  • 1/2 kg mletého masa
  • 1 vejce
  • 1 lžíci Harmonie chuti
  • 2 lžíce nasekaného libečku
  • 1 kečup (může být sladký i pikantní)
  • 1 smetanu ke šlehání

Jak na to

Všechny ingredience kromě sýra, kečupu a šlehačky smícháme a naplníme jimi vyčištěné lusky paprik, které klademe na dno vymazané zapékací mísy nebo remosky. Na každou papriku položíme jeden trojúhelník sýra.

V polovině pečení (po 20 minutách) zalijeme obsah celým kečupem a smetanou a necháme asi 7 až 10 minut dojít, až smetana tzv. probublá. Zdobíme sekanými bylinkami a podáváme s rajským salátem, rýží, pečivem nebo těstovinami.

Renata Culková, Osek u Sobotky

Zeleninové steaky se sýrem

Potřebujeme

  • 30 dkg cuket
  • 30 dkg rajčat
  • 2 papriky
  • 20 dkg lilku
  • 10 dkg pórku
  • olivový olej, máslo
  • 4 stroužky česneku
  • 15 dkg sýru Madeland nebo ementálu
  • 15 dkg uzeného eidamu
  • 10 dkg hermelínu
  • kapary
  • vlašské ořechy
  • kari
  • sůl
  • podravku

Jak na to

Zeleninu nakrájíme na silnější plátky, okořeníme je a po obou stranách opečeme na olivovém oleji. Jednotlivé plátky prokládáme podle chuti sýrem, nasekanými kapary, ořechy, česnekem a vše spojíme párátkem. Klademe na plech potřený máslem a vyložený alobalem a krátce zapečeme. Dáváme přitom pozor, aby se sýr nerozpekl. Na talíři ozdobíme kolečky pórku a strouhaným sýrem.

Marta Kocourková, Dolní Metelsko

Fazulica se šiškami

Ve vroucí vodě vaříme fazole, na kostičky nakrájenou mrkev, kousek celeru a cibuli. Osolíme a opepříme. Na sádle zpěníme cibulku, přidáme hladkou mouku a mletou papriku a připravíme jíšku. Když fazole změknou, polévku jíškou zahustíme a ještě ji krátce povaříme. Dochutíme polévkovým kořením.

Na šišky potřebujeme 1 kg hrubé mouky, 1 vejce a takové množství studené vody, abychom zhotovili těsto. Rozválíme z něho 0,5 cm silný plát. Z něj nakrájíme asi pěticentimetrové pásky, z kterých tvoříme širší nudle (šišky). Uvaříme je v osolené vodě, propláchneme studenou vodou, lehce pomastíme olejem, aby se nelepily a přidáme do hotové polévky.

Anna Zetková, Strání-Květná

Okouni na česneku

Potřebujeme

  • 1 kg okounů
  • 150 g hery
  • 1 citron
  • 10 stroužků česneku
  • oříšek másla
  • sůl
  • petrželovou nať

Jak na to

Očištěné a vykuchané okouny zbavíme hřbetních ploutví, dobře je opláchneme a osušíme. Na povrchu ryby osolíme, uvnitř je vymažeme částí česneku utřeného se solí a za stálého pokapávání rozpuštěným tukem je na roštu upečeme dozlatova.

Na talíři okouny pokapeme šťávou z půlky citronu, přelijeme je zbytkem rozpuštěného tuku a česneku, přidáme oříšek másla a nakonec rybu ozdobíme kolečky z druhé půlky citronu a nasekanou petrželkou. Podáváme s hranolky a libovolným zeleninovým salátem.

Ivan Veselý, Žebrák

Rychlé chlupaté knedlíky

Potřebujeme

  • 1 veku
  • 6 větších syrových brambor
  • 1 lžičku soli
  • 1 vejce

Jak na to

Veku z předchozího dne nakrájíme na kostičky. Přidáme k nim brambory nastrouhané na jemném struhadle, vajíčko a sůl. Z uvedených surovin zpracujeme těsto a utvoříme z něho tři knedlíky, které vaříme asi dvacet minut ve vroucí vodě. Knedlíky vyndáme z hrnce a nití oddělujeme jednotlivé plátky.

Marie Kalinová, Dolní Žďár

Zeleninový koláč z křehkého těsta

Potřebujeme

  • 500 g hladké nebo polohrubé mouky,
  • 1 sáček kypřicího prášku do pečiva,
  • 250 g tuku
  • sůl
  • 1 vejce
  • asi 100 ml vody
  • mouku na vyválení těsta a tuk na vymazání formy

na náplň

  • 200 g karotky
  • 200 g brokolice nebo květáku
  • 200 g fazolek
  • 1 menší cuketu
  • sůl
  • 200 g žampionů
  • 30 g tuku
  • 3-4 stroužky česneku
  • kmín, tymián, rozmarýna
  • 150 ml smetany
  • 2 vejce
  • 150 g tvrdého strouhaného sýra

Jak na to

  1. Na vál prosijeme mouku s kypřicím práškem. Do důlku uprostřed vlijeme změklý tuk, sůl, část rozšlehaného vejce(další část odložíme). Suroviny lehce pokropíme vodou a zpracujeme těsto. Přikryjeme a necháme půl hodiny uležet v chladu.
  2. Karotku podélně překrojíme, brokolici nebo květák rozebereme na růžičky. Karotku vložíme do vroucí osolené vody a povaříme sedm minut. Vyjmeme ji, přelijeme studenou vodou, do vody vložíme brokolici nebo květák a vaříme osm minut a po uvaření opět přelijeme studenou vodou. Nakonec uvaříme doměkka fazolky.
  3. Cuketu nakrájíme na plátky, osolíme a přikryjeme ji. Žampiony očistíme, nakrájíme a opečeme v horkém tuku.
  4. Těsto rozválíme na placku o trošku větší, než je dno koláčové formy. Formu vytřeme tukem a vyložíme těstem. Propícháme je vidličkou, vložíme do trouby vyhřáté na 200 ºC a pečeme deset minut.
  5. Po této době na těsto urovnáme zeleninu, osolíme, posypeme nadrobno nastrouhaným česnekem, kořením a zalijeme smetanou rozšlehanou s vejci a sýrem. Okraje těsta potřeme zbylým vejcem a upečeme.

Irena Krásná, Hradec Králové

Rychlý švestkový koláč

Potřebujeme

  • 350 g polohrubé mouky
  • 120 g cukru
  • 5 lžic oleje
  • špetku soli
  • 1 vejce
  • 1/4 l mléka
  • 1 prášek do pečiva

Jak na to

Vše smícháme, vlijeme na vymazaný a vysypaný plech, poklademe půlkami švestek a posypeme žmolenkou. Pečeme ve středně vyhřáté troubě.

Eliška Křížovská, Svitavy