Podzimní sklizeň plodin na zahradě

Na jaké ovoce se na podzim nejvíc těšíte? Jablka, hrušky, ale také méně známé kdoule, které se dají zpracovat samostatně nebo jimi můžete zahustit domácí džem. Kromě červené řepy máte nejspíš sklizenou i brokolici nebo třeba špenát. Užijte podzimních plodů na maximum. I jejich kombinace v pokrmech jsou velmi chutné.

Na podzim je stále dost jablek

Jablka jsou rozhodně jedním z nejoblíbenějších plodů. Mimo jiné pomáhají tělu s trávením, proti infekcím, povzbuzují imunitu i náladu. Pokud nesníte jablka čerstvá, bezesporu znáte spoustu receptů, jak z nich upéci nebo uvařit něco výborného. Pokud vás tradiční recepty nudí, prozkoumejte zákoutí internetu. Najdete tam nepřeberné množství nových tipů, jak si na jablkách pochutnat. Co třeba pečená?

Hrušky jsou oblíbenými podzimními plody

Hrušky jsou naprosto fantastické a můžete si vybrat z množství velmi rozdílných odrůd. Hrušky na víně, obrácený koláč s karamelizovanými hruškami nebo třeba grilované hrušky, které se báječně hodí ke zmrzlině. Podzimní vaření nemusí být vůbec nudné a hrušky nejsou jen chutné! Pomáhají trávení i hubnutí, obsahují množství antioxidantů a díky draslíku podporují i zdravé srdce a kardiovaskulární systém.

I kdoule dozrávají na podzim

Kdoule jsou opravdu zajímavé ovoce, které se vyznačuje především neuvěřitelnou želírovací schopností. Rozvařené kdoule zahustí cokoli, a přitom nejsou chuťově výrazné a nijak nepříjemné. Jako každé ovoce jsou také zdrojem prospěšných látek. V jejich případě jsou to vitamíny B i C a množství minerálů.

Dýní je na podzim všude dost

Dýně všech druhů jsou proslulé především u anglicky mluvících národů a není se čemu divit. Nejsou jen neuvěřitelně zdobné a zajímavé barvou i tvarem. Dýně jsou také ohromně zdravé a dají se zpracovat úplně celé. Semínka jsou oblíbenou pochoutkou třeba k vínu, a navíc potěší i vysokým obsahem manganu, hořčíku, mědi, fosforu, zinku, železa a vitamínů skupiny B.

Na podzim si pochutnejte na červené řepě

Červená řepa je u nás nejčastěji konzumovaná ve sladkokyselém nálevu, ale dá se z ní připravit víc než to. Je skvělá do salátů a dipů, ale také jako příloha, carpaccio nebo z můžete upéct třeba i sladké brownies. Červená řepa je vynikající pro podporu trávení, ale také zlepšení krevního oběhu. Pomáhá i při poruše ledvin, žlučníku nebo onemocnění srdce.

Zdroje: https://vitalitis.cz, https://www.floranazahrade.cz