Co bychom si mohli dopřát lepšího než vynikající masový vývar nebo doslova skvostnou zeleninovou polévku? Pokud navíc použijeme ty správné ingredience, můžeme si být jisti, že se dílo podaří a naše tělo bude i v takových dnech, jaké můžeme čekat na přelomu podzimu a zimy, v dokonalé pohodě. Pojďme se podívat na pár zajímavých možností.

Jak na výbornou dýňovou polévku? Poradí youtubový kanál Preppy Kitchen:

Zdroj: Youtube

Polévky za pár korun (a minut)

Jednou z velmi dobrých možností, jak prohřát tělo v sychravém počasí, je docela obyčejná a za pár chvil hotová čočková polévka. Pokud v obchodě sáhneme po červené čočce, nebude na její vaření potřeba víc než deset minut. Mezitím můžeme připravit na stůl, protože strávníci budou jistě čekat na první nalité porce. Jak na to?

Hlavní bude to správné koření

Nejprve si na troše omastku osmažíme cibulku, na ni přidáme čočku a zalijeme vodou, v ideálním případě vývarem, protože potom nebudeme potřebovat bujón, který některé hospodyně zatracují. K čočce přidáme na drobné kostičky nakrájenou střední bramboru, osolíme, přidáme majoránku, česnek a můžeme sáhnout i po troše tymiánu. Pokud jsme nepoužili domácí vývar, přidáme také kostičku bujónu. Teď už je všechno v rukou času, a jakmile budou brambory dost měkké, můžeme se pustit do finální úpravy. Trochu čočky odebereme stranou a na zbylý obsah hrnce vezmeme tyčový mixér. Do vzniklého krému vrátíme celou čočku, aby měla polévka tu správnou strukturu, případně dosolíme nebo dochutíme podle zvyku a můžeme podávat.

Vyberte si podle chuti

Stejně jako čočkovou můžeme připravit také pórkovou, brokolicovou, květákovou, hrachovou a nepřeberné množství dalších zeleninových polévek. Ty z brukvovité zeleniny mají navíc výhodu, že se do nich výborně hodí muškátový oříšek, kari koření i kmín, což je koření, které odborníci právě pro tuto dobu doporučují. Například kari posiluje imunitu a pomáhá odbourávat škodlivé látky z těla. Kmín zase upravuje činnost zažívacího traktu a tím pomáhá tělu překonávat nepříznivé počasí ve větší pohodě a bez stresu.

Luštěniny snesou hodně koření

Do polévek z luštěnin zase můžeme i ve větším množství přidat česnek, o němž je známo, že jde o jedno z nejsilnějších přírodních antibiotik, nebo majoránku, která kromě podpory trávení působí také na nervovou soustavu. Všichni víme, že naše nálada na podzim často klesá níž než venkovní teploty, a tak majoránku neváhejme využívat.

Módní i moderní, ale rozhodně prospěšná...

Zůstaňme ještě chvíli u zeleninových polévek a vyzkoušejme výborný dýňový krém. Je stejně rychlý jako zmiňovaná čočkovka a použijeme-li výraznější koření, určitě si na ni nejen pochutnáme, ale budeme její účinky cítit ještě dlouho po obědě. Jak na ni? Oloupanou a na kostičky nakrájenou dýni orestujeme na cibulce, zalijeme vodou, přidáme na kostičky nakrájenou bramboru, abychom v závěru nemuseli používat mouku na zahuštění a okořeníme. Kromě soli a pepře můžeme podle chuti použít česnek, kari, kmín, zázvor, chilli papričky i kurkumu. Jak už víme, všechna tato koření jsou jen k prospěchu, proto se jich nebojme.
Stejně jako u ostatních zeleninových polévek zvolíme buď vývar nebo “kostku”. Nakonec polévku rozmixujeme a můžeme přidat trochu smetany na zjemnění. Výborná jsou v ní sušená dýňová semínka, která si buď opatříme sami nebo je možné je koupit v obchodě. Přidat ale můžeme také krutóny. A ještě jeden typ: prakticky stejnou službu jako dýně udělá mrkev, takže: když nemáte doma dýni, dejte tam mrkev…

Kroupy jsou malý zázrak

O tom, že silný masový vývar je doslova zázrakem pro naše tělo, nemusíme dlouho diskutovat. Ne nadarmo byla v historii taková polévka mnohdy záchranou pro ženy vysílené porodem nebo pro těžce nemocné lidi. Nezapomínejme na ni tedy ani dnes, zvlášť s těmi správnými doplňujícími ingrediencemi dokáží s naším tělem divy. Třeba hovězí vývar, se kterým si dáme tu práci a budeme jej vařit opravdu pomalu a klidně i několik hodin, abychom z masa získali co nejvíce užitečných látek a také chuti, obohatí tělo o důležité bílkoviny i další prospěšné látky. Přidáme-li do něj navíc kroupy, tedy ječné obilky, získáme rázem také neobyčejný přísun minerálů a vlákniny.

Zkuste kurkumu, radí odborníci

Zatracovat bychom rozhodně neměli ani slepičí polévku, která působí podobně a lze ji dochutit mnoha způsoby od klasicky českých zvyklostí až po dnes tak oblíbenou orientální kuchyni s kořením, které je pro mnohé z nás stále ještě velkou neznámou. Nicméně, i když nebudeme příliš experimentovat, tak trocha chilli, kurkumy nebo dokonce i skořice dodají kuřecímu vývaru sílu a nevšední obměnu. Zkuste to, tělo jistě poděkuje.

Související články

Zdroje: www.vitalvibe.eu, forbes.cz, www.bylinkyprovsechny.cz