Mechanické loupání pohanky zachovává výživné hodnoty, ale přispívá k možné kašovité konzistenci pokrmu. Termické loupání ubírá pohance na výjimečném obsahu živin a zesiluje její méně oblíbené aroma, kroupy však zůstávají sypké.

Pohankové menu

Houbový nákypSmažené blinyPohanka s houbamiSekanáZapečená pohankaKnedlíky vařené v hrnkáchPalačinky se špenátemBačův mls s brynzouKontrabášOřechové zelňákyPohanka s mletým masem

Houbový pohankový nákyp

  • 1 hrnek pohanky
  • 1 hrnek nakrájených čerstvých hub (nebo 3 hrsti sušených)
  • 5 lžic oleje
  • 2 cibule
  • 5 stroužků česneku
  • případně 2 mrkve nakrájené nadrobno
  • pepř a sůl
  • drcený kmín
  • majoránka
  • petrželová nať

Pohanku propláchneme ve studené vodě, nasypeme do vroucí vody, odstavíme, nádobu zabalíme do ručníku a pohanku necháme nabobtnat.

Na oleji osmažíme cibuli, přidáme houby (sušené předem namočíme), nasekaný česnek, případně i drobně krájenou mrkev a vše dusíme 10 minut. Směs osolíme, opepříme, přidáme slitou spařenou pohanku, vše nasypeme do vymazaného pekáče a upečeme v troubě vyhřáté na 180 °C (asi 30 minut).

Hotový nákyp posypeme petrželkou a podáváme s kyselými okurkami.

Jitka Marková, Kunštát

Pohanka s houbami

  • 250 g loupané pohanky
  • 3—4 lžíce oleje
  • 1 cibule
  • 1 stroužek česneku
  • 300 g žampionů
  • sůl a pepř
  • 1/2 lžičky tymiánu
  • 2 lžíce nasekané petrželky

Pohanku opečeme nasucho.

Na oleji zpěníme nakrájenou cibuli a na plátky nakrájený česnek. Přidáme na plátky nakrájené žampiony a lehce je opečeme.

Pak směs promícháme s opečenou pohankou, vše osolíme a opepříme, přidáme tymián, petrželku, pohanku zalijeme vodou a podusíme doměkka.

Alena Babková, Olomouc

Pohanková sekaná

  • 500 g drcené pohanky
  • 3 vejce
  • majoránka
  • olej
  • 10 stroužků česneku
  • 2 hrsti krupice
  • 1 hrst strouhanky
  • sůl
  • směs koření na mleté maso
  • zelené natě (petržel, libeček, celer, pór)

Pohanku uvaříme v osolené vodě, necháme ji mírně zchladnout a vmícháme do ní postupně vejce, utřený česnek, krupici, strouhanku, směs osolíme a ochutíme majoránkou a kořením. Nakonec přidáme nasekané zelené natě, přidáme šest lžic oleje a opět vše dobře promícháme.

Vzniklé těsto rozetřeme na vymazaný plech a upečeme dozlatova ve vyhřáté troubě. Hotovou pohankovou sekanou podáváme teplou i studenou s pečivem, hořčicí, kečupem a zeleninovou oblohou.

Luboš Dupač, Nesvačily

Zapečená pohanka s kořeněným máslem

  • 80 g másla
  • 1 stroužek česneku
  • 2 lžíce nasekaných čerstvých listů koriandru
  • 1/4 lžičky mletého kmínu
  • 1/4 lžičky mleté skořice
  • špetka chilli
  • 250 g pohanky
  • 500 ml zeleninového vývaru

V misce smícháme máslo s utřeným česnekem, čerstvým koriandrem, kmínem, skořicí a kořeněné máslo necháme přikryté asi 30 minut odstát.

Pohanku nasucho opražíme, dáme do pekáče vymazaného troškou kořeněného másla, zalijeme ji vroucím vývarem a zakrytou ji zapečeme v troubě při 200 °C (15 minut).

Pekáč vyndáme z trouby a pohanku v něm necháme zakrytou ještě pět minut dotáhnout. Poté ji odkryjeme, vmícháme do ní kořeněné máslo a ihned podáváme. Můžeme přidat i vařené kousky zeleniny.

Olga Štěpničková, Praha

Bačův pohankový mls s brynzou

  • 800 ml vody
  • 400 g pohanky lámanky
  • 200 g brynzy
  • 4 stroužky česneku
  • 20 g másla
  • sůl
  • pažitka

Do vroucí osolené vody nasypeme pohanku a necháme ji asi 15 minut změknout. Pak do ní vmícháme brynzu s máslem a prolisovaný česnek. Na talíři pokrm ozdobíme pažitkou.

Jarmila Vlková, Horažďovice

Kontrabáš

  • 400 g uzeného masa
  • 1 větší brambora
  • 400 g pohanky lámanky
  • 4 plátky slaniny
  • zelenina na ozdobu
  • pepř a sůl
  • cibule

Uzené maso a bramboru uvaříme a nakrájíme na kostičky. Do 800 ml vroucí vody nasypeme pohanku a necháme ji změknout. Poté ji smícháme s uzeným a bramborou, okořeníme, při podávání ji posypeme nakrájenou cibulí osmaženou na slanině a ozdobíme zeleninou.

Jarmila Vlková, Horažďovice

Pohanka s mletým masem

  • 200 g mletého masa
  • 350 g pohanky
  • 4 lžíce oleje
  • 1 cibule
  • 200 g čerstvých nebo 2 hrsti sušených hub
  • sůl a pepř
  • 1 vejce
  • 200 ml zakysané smetany
  • zelená petrželka

Pohanku několikrát propláchneme, spaříme vroucí vodou, slijeme a zalijeme další vodou v poměru jako na rýži. Pohanku osolíme a pozvolna vaříme.

Houby nakrájíme na plátky a podusíme na lžíci rozehřátého oleje (sušené předtím několik hodin máčíme v trošce studené vody).

K podušeným houbám přidáme mleté maso, orestujeme je, osolíme a opepříme, mírně podlijeme a dusíme téměř doměkka. Vmícháme prolisovaný česnek a omytou nadrobno nasekanou zelenou petrželku.

Polovinu uvařené pohanky dáme do dobře vymazaného pekáče, na ni rozprostřeme maso s houbami, navrch dáme zbývající pohanku, kterou zalijeme smetanou s rozmíchaným vejcem.

Vše zapečeme (asi 30 minut) a podáváme se salátem z čerstvé zeleniny.

Marie Svobodová, Zdounky

Smažené pohankové bliny

  • 1 kostka droždí
  • 250 ml vlažného mléka
  • 2 vejce
  • 150 g pohankové mouky
  • 150 g pšeničné celozrnné mouky
  • špetka cukru
  • sůl
  • olej na smažení

Z droždí, malého množství mléka a cukru zaděláme kvásek.

Pohankovou a pšeničnou mouku smícháme se solí, žloutky a zbylým mlékem, vmícháme kvásek, umícháme těsto a na teplém místě je necháme asi 45 minut kynout.

Z bílků ušleháme sníh, vmícháme jej do těsta a lžící z něj tvarujeme placičky, které usmažíme v rozpáleném oleji po obou stranách dozlatova.

Stanislav Bílý, České Budějovice

Pohankové knedlíky vařené v hrnkách

  • 1 hrnek kefíru či mléka
  • 2 vejce
  • 2 lžičky soli
  • 1 hrnek celozrnné pohankové mouky
  • 2 celozrnné rohlíky
  • máslo na vymazání 4 hrnků (250 ml)
  • bylinky (majoránka, bazalka)
  • zelené natě podle chuti

Žloutky rozkvedláme v osoleném kefíru (mléce), přimícháme pohankovou mouku a nadrobno nakrájené rohlíky, vmícháme sníh z bílků a tímto těstem naplníme dobře vymazané hrnky jen do dvou třetin.

Hrnky dobře zakryjeme alobalem, vložíme je do hrnce s vroucí vodou (měla by sahat těsně nad polovinu výšky hrnků) a knedlíky vaříme asi 35 minut.

Poté je opatrně vyklopíme, nakrájíme na kolečka a podáváme posypané bylinkami jako přílohu (bylinkami nešetříme, aby knedlíky pěkně voněly).

Milena Novotná, Olešnice

Pohankové palačinky se špenátem

  • 200 g jemné pohankové mouky
  • 1 vejce
  • 1/2 prášku do pečiva
  • 2 lžíce kysané smetany
  • 250 ml vody
  • sůl

na náplň

  • 1/2 balíčku mraženého špenátu
  • 1 vejce
  • 1 malá cibule
  • 1 stroužek česneku
  • 1 lžička sádla
  • sůl

Z přísad vypracujeme hladké těsto, které necháme odpočinout.

Mezitím na sádle zesklovatíme drobně nakrájenou cibuli, přidáme rozmražený špenát, vmícháme česnek utřený se solí, 10 minut jej pod pokličkou podusíme a nakonec vmícháme vejce.

Poté z těsta v menší pánvi upečeme osm palačinek, na každou navršíme potřebné množství špenátu a zavineme je.

Ivan Veselý, Žebrák

Pohankové ořechové zelňáky

  • 300 g hladké pohankové mouky
  • 250 g kysaného zelí
  • sůl a kmín
  • troška mléka
  • sádlo
  • strouhané vlašské ořechy

Zelí vymačkáme a nakrájíme. Přidáme pohankovou mouku se solí, kmínem, nastrouhanými ořechy a mlékem. Vypracujeme těsto, na válu je rozválíme na placku silnou asi 1 cm a vykrojíme z ní libovolné tvary.

Na plechu vyloženém pečicím papírem potřeme zelňáky sádlem a upečeme je v rozehřáté troubě dozlatova. Zelňáky můžeme ozdobit velmi zdravými naklíčenými pohankovými semeny.

Stanislav Bílý, České Budějovice

Foto Jiří Poláček a Shutterstock