Mechanické loupání pohanky zachovává výživné hodnoty, ale přispívá k možné kašovité konzistenci pokrmu. Termické loupání ubírá pohance na výjimečném obsahu živin a zesiluje její méně oblíbené aroma, kroupy však zůstávají sypké.
Pohankové menu
Houbový nákyp • Smažené bliny • Pohanka s houbami • Sekaná • Zapečená pohanka • Knedlíky vařené v hrnkách • Palačinky se špenátem • Bačův mls s brynzou • Kontrabáš • Ořechové zelňáky • Pohanka s mletým masem
Houbový pohankový nákyp
- 1 hrnek pohanky
- 1 hrnek nakrájených čerstvých hub (nebo 3 hrsti sušených)
- 5 lžic oleje
- 2 cibule
- 5 stroužků česneku
- případně 2 mrkve nakrájené nadrobno
- pepř a sůl
- drcený kmín
- majoránka
- petrželová nať
Pohanku propláchneme ve studené vodě, nasypeme do vroucí vody, odstavíme, nádobu zabalíme do ručníku a pohanku necháme nabobtnat.
Na oleji osmažíme cibuli, přidáme houby (sušené předem namočíme), nasekaný česnek, případně i drobně krájenou mrkev a vše dusíme 10 minut. Směs osolíme, opepříme, přidáme slitou spařenou pohanku, vše nasypeme do vymazaného pekáče a upečeme v troubě vyhřáté na 180 °C (asi 30 minut).
Hotový nákyp posypeme petrželkou a podáváme s kyselými okurkami.
Jitka Marková, Kunštát
Pohanka s houbami
- 250 g loupané pohanky
- 3—4 lžíce oleje
- 1 cibule
- 1 stroužek česneku
- 300 g žampionů
- sůl a pepř
- 1/2 lžičky tymiánu
- 2 lžíce nasekané petrželky
Pohanku opečeme nasucho.
Na oleji zpěníme nakrájenou cibuli a na plátky nakrájený česnek. Přidáme na plátky nakrájené žampiony a lehce je opečeme.
Pak směs promícháme s opečenou pohankou, vše osolíme a opepříme, přidáme tymián, petrželku, pohanku zalijeme vodou a podusíme doměkka.
Alena Babková, Olomouc
Pohanková sekaná
- 500 g drcené pohanky
- 3 vejce
- majoránka
- olej
- 10 stroužků česneku
- 2 hrsti krupice
- 1 hrst strouhanky
- sůl
- směs koření na mleté maso
- zelené natě (petržel, libeček, celer, pór)
Pohanku uvaříme v osolené vodě, necháme ji mírně zchladnout a vmícháme do ní postupně vejce, utřený česnek, krupici, strouhanku, směs osolíme a ochutíme majoránkou a kořením. Nakonec přidáme nasekané zelené natě, přidáme šest lžic oleje a opět vše dobře promícháme.
Vzniklé těsto rozetřeme na vymazaný plech a upečeme dozlatova ve vyhřáté troubě. Hotovou pohankovou sekanou podáváme teplou i studenou s pečivem, hořčicí, kečupem a zeleninovou oblohou.
Luboš Dupač, Nesvačily
Zapečená pohanka s kořeněným máslem
- 80 g másla
- 1 stroužek česneku
- 2 lžíce nasekaných čerstvých listů koriandru
- 1/4 lžičky mletého kmínu
- 1/4 lžičky mleté skořice
- špetka chilli
- 250 g pohanky
- 500 ml zeleninového vývaru
V misce smícháme máslo s utřeným česnekem, čerstvým koriandrem, kmínem, skořicí a kořeněné máslo necháme přikryté asi 30 minut odstát.
Pohanku nasucho opražíme, dáme do pekáče vymazaného troškou kořeněného másla, zalijeme ji vroucím vývarem a zakrytou ji zapečeme v troubě při 200 °C (15 minut).
Pekáč vyndáme z trouby a pohanku v něm necháme zakrytou ještě pět minut dotáhnout. Poté ji odkryjeme, vmícháme do ní kořeněné máslo a ihned podáváme. Můžeme přidat i vařené kousky zeleniny.
Olga Štěpničková, Praha
Bačův pohankový mls s brynzou
- 800 ml vody
- 400 g pohanky lámanky
- 200 g brynzy
- 4 stroužky česneku
- 20 g másla
- sůl
- pažitka
Do vroucí osolené vody nasypeme pohanku a necháme ji asi 15 minut změknout. Pak do ní vmícháme brynzu s máslem a prolisovaný česnek. Na talíři pokrm ozdobíme pažitkou.
Jarmila Vlková, Horažďovice
Kontrabáš
- 400 g uzeného masa
- 1 větší brambora
- 400 g pohanky lámanky
- 4 plátky slaniny
- zelenina na ozdobu
- pepř a sůl
- cibule
Uzené maso a bramboru uvaříme a nakrájíme na kostičky. Do 800 ml vroucí vody nasypeme pohanku a necháme ji změknout. Poté ji smícháme s uzeným a bramborou, okořeníme, při podávání ji posypeme nakrájenou cibulí osmaženou na slanině a ozdobíme zeleninou.
Jarmila Vlková, Horažďovice
Pohanka s mletým masem
- 200 g mletého masa
- 350 g pohanky
- 4 lžíce oleje
- 1 cibule
- 200 g čerstvých nebo 2 hrsti sušených hub
- sůl a pepř
- 1 vejce
- 200 ml zakysané smetany
- zelená petrželka
Pohanku několikrát propláchneme, spaříme vroucí vodou, slijeme a zalijeme další vodou v poměru jako na rýži. Pohanku osolíme a pozvolna vaříme.
Houby nakrájíme na plátky a podusíme na lžíci rozehřátého oleje (sušené předtím několik hodin máčíme v trošce studené vody).
K podušeným houbám přidáme mleté maso, orestujeme je, osolíme a opepříme, mírně podlijeme a dusíme téměř doměkka. Vmícháme prolisovaný česnek a omytou nadrobno nasekanou zelenou petrželku.
Polovinu uvařené pohanky dáme do dobře vymazaného pekáče, na ni rozprostřeme maso s houbami, navrch dáme zbývající pohanku, kterou zalijeme smetanou s rozmíchaným vejcem.
Vše zapečeme (asi 30 minut) a podáváme se salátem z čerstvé zeleniny.
Marie Svobodová, Zdounky
Smažené pohankové bliny
- 1 kostka droždí
- 250 ml vlažného mléka
- 2 vejce
- 150 g pohankové mouky
- 150 g pšeničné celozrnné mouky
- špetka cukru
- sůl
- olej na smažení
Z droždí, malého množství mléka a cukru zaděláme kvásek.
Pohankovou a pšeničnou mouku smícháme se solí, žloutky a zbylým mlékem, vmícháme kvásek, umícháme těsto a na teplém místě je necháme asi 45 minut kynout.
Z bílků ušleháme sníh, vmícháme jej do těsta a lžící z něj tvarujeme placičky, které usmažíme v rozpáleném oleji po obou stranách dozlatova.
Stanislav Bílý, České Budějovice
Pohankové knedlíky vařené v hrnkách
- 1 hrnek kefíru či mléka
- 2 vejce
- 2 lžičky soli
- 1 hrnek celozrnné pohankové mouky
- 2 celozrnné rohlíky
- máslo na vymazání 4 hrnků (250 ml)
- bylinky (majoránka, bazalka)
- zelené natě podle chuti
Žloutky rozkvedláme v osoleném kefíru (mléce), přimícháme pohankovou mouku a nadrobno nakrájené rohlíky, vmícháme sníh z bílků a tímto těstem naplníme dobře vymazané hrnky jen do dvou třetin.
Hrnky dobře zakryjeme alobalem, vložíme je do hrnce s vroucí vodou (měla by sahat těsně nad polovinu výšky hrnků) a knedlíky vaříme asi 35 minut.
Poté je opatrně vyklopíme, nakrájíme na kolečka a podáváme posypané bylinkami jako přílohu (bylinkami nešetříme, aby knedlíky pěkně voněly).
Milena Novotná, Olešnice
Pohankové palačinky se špenátem
- 200 g jemné pohankové mouky
- 1 vejce
- 1/2 prášku do pečiva
- 2 lžíce kysané smetany
- 250 ml vody
- sůl
na náplň
- 1/2 balíčku mraženého špenátu
- 1 vejce
- 1 malá cibule
- 1 stroužek česneku
- 1 lžička sádla
- sůl
Z přísad vypracujeme hladké těsto, které necháme odpočinout.
Mezitím na sádle zesklovatíme drobně nakrájenou cibuli, přidáme rozmražený špenát, vmícháme česnek utřený se solí, 10 minut jej pod pokličkou podusíme a nakonec vmícháme vejce.
Poté z těsta v menší pánvi upečeme osm palačinek, na každou navršíme potřebné množství špenátu a zavineme je.
Ivan Veselý, Žebrák
Pohankové ořechové zelňáky
- 300 g hladké pohankové mouky
- 250 g kysaného zelí
- sůl a kmín
- troška mléka
- sádlo
- strouhané vlašské ořechy
Zelí vymačkáme a nakrájíme. Přidáme pohankovou mouku se solí, kmínem, nastrouhanými ořechy a mlékem. Vypracujeme těsto, na válu je rozválíme na placku silnou asi 1 cm a vykrojíme z ní libovolné tvary.
Na plechu vyloženém pečicím papírem potřeme zelňáky sádlem a upečeme je v rozehřáté troubě dozlatova. Zelňáky můžeme ozdobit velmi zdravými naklíčenými pohankovými semeny.
Stanislav Bílý, České Budějovice
Foto Jiří Poláček a Shutterstock