Zdroje: prima.iprima.cz, blendea.cz, zdravezdravi.cz
Snad není nic lepšího, než si v chladných večerech nadělit k večeři lahodnou polévku. Možností je hned několik. Někdo dává přednost klasickým zeleninovým krémům z brokolice, dýně nebo rajčat. Jiní zase nepohrdnou čočkovou či hrachovou polévkou. Všechny jsou bezpochyby nesmírně chutné, ale taková poctivá zelňačka je v mnohém jistě překoná. Kromě toho, že skvěle chutná, je totiž plná i zdraví prospěšných látek, které nás v zimě ochrání před nejrůznějšími nemocemi.
Zelí a jeho vliv na zdraví
Zelí bývá právem považováno za superpotravinu a je označováno jako elixír zdraví. Je bohatým zdrojem vitamínu C, který podporuje obranyschopnost lidského organismu, a tak se jeho konzumace obzvlášť hodí na jaře a na podzim, kdy mají lidé oslabenou imunitu. Zelí obsahuje i velké množství vlákniny, díky čemuž napomáhá k přirozené detoxikaci těla. V zelí lze najít také nezanedbatelné množství síry. Konzumace potravin s obsahem síry přispívá k udržení zdravě vypadající pleti a také k posilování vlasů a nehtů.
Když je pak zelí ještě navíc kysané, je napěchováno probiotiky, která příznivě ovlivňují střevní mikroflóru. Kromě dalších zdraví prospěšných látek, vitamínů a minerálů se v kysaném zelí nachází také draslík. Ten snižuje krevní tlak a působí jako prevence před vznikem kardiovaskulárních onemocnění. Zelí, ať už kysané nebo čerstvé, by tedy měl do svého jídelníčku zařadit skutečně každý, kdo se chce těšit dobrému zdraví.
Úžasná zelňačka s klobásou podle Zdeňka Pohlreicha
Budete potřebovat:
1/2 kg kysaného zelí
1 kvalitní měkkou klobásu (můžete ji nahradit i uzeným masem)
1,5 litru drůbežího vývaru
1/2 velké cibule
1 lžíce mleté sladké papriky
1/2 lžičky mletého kmínu
150 g smetany ke šlehání
2 lžíce hladké mouky
2 lžíce másla
2 brambory
sůl
pepř
Postup:
Ve velkém hrnci si rozehřejeme dvě lžíce másla a na něm necháme zezlátnout nahrubo nakrájenou cibuli. Do hrnce přidáme také kmín a mletou červenou papriku. Všechno promícháme a necháme koření krásně rozvonět. Ne však dlouho. Pokud by se totiž paprika připálila, polévka by byla hořká.
Jakmile koření krásně voní, zasypeme jej dvěma lžícemi hladké mouky. Tu v hrnci rozmícháme tak, aby v ní byla všechna cibule obalená. Poté do hrnce přilijeme vývar a za stálého míchání polévku přivedeme k varu. Osolíme ji, opepříme a přidáme do ní také zelí, které jsme si předem překrájeli. Polévku opět zamícháme a necháme ji chvíli vařit.
Mezitím si připravíme brambory. Brambory je nutné vařit zvlášť, v kyselé polévce by se totiž neuvařily úplně doměkka. Uvaříme si je tedy v jiném hrnci v osolené vodě. Když jsou měkké, přidáme je do polévky a společně s nimi i nakrájenou klobásu. Do hrnce nalijeme nakonec smetanu, necháme všechno společně asi 2 minutky povařit a můžeme podávat. Dobrou chuť!