Chcete mít v zásobě rychlý recept na lahodný domácí chléb ala Itálie, ale i novinku na lecjakou party a oslavu? Vyzkoušejte lahodný domácí chléb, který vám vznikne pouze z pár základních ingrediencí a navíc můžete experimentovat s náplní. Ve výsledku je jen na vaší fantazii a možnostech, čím tuto lahůdku dochutíte! Jedná se o chléb typu italské focaccii, která se zpravidla dochucuje pouze solí a olivovým olejem.

Na nejchutnější a nejjednodušší recept na pohoštění pro návštěvy se podívejte v tomto videu na kanále Chutný TV:

Zdroj: Youtube

Italské pohoštění

Máme pro vás ale ještě i jinou variantu s domácím těstem. Do misky vlijte 200 ml teplé čisté vody, přidejte stejné množství teplého mléka, 20 g krystalového cukru a 8 g suchého droždí. Následně veškeré ingredience řádně promíchejte, mísu přikryjte potravinovou fólií a nechte 5 minut odpočívat v teple.

Po uplynutí náležité doby přidejte 1 syrový vaječný bílek, 90 ml rostlinného oleje a opět směs řádně vymíchejte kuchyňskou metličkou. Poté přidejte postupně 600 g pšeničné mouky, je lepší, když ji budete přidávat přes sítko a průběžně ji vmíchávejte, aby nedocházelo ke vzniku zbytečných hrudek.

Těsto vyžaduje péči

Následně těsto zpracujte rukama na pomoučněném vále, aby bylo ve výsledku středně vláčné a měkké. Pak z něho vytvarujte bochánek a vložte do misky předem vymazané pár kapkami rostlinného oleje. Zakryjte potravinovou fólií a utěrkou a nechte na teplém místě odpočívat alespoň 30 minut.

Připravte těsto do odpovídajícího tvaru

Po uplynutí náležité doby těsto ještě jednou pečlivě propracujte na pomoučněné vále a opět vytvořte celistvý bochánek. Polovinu těsta odkrojte a rozválejte na pečícím papíře do placky, a to v takové velikosti, aby odpovídala tvaru pekáče, který budete dále využívat.

Nastává čas náplně

V tento moment lze těsto posypat dávkou vašeho oblíbeného sýra, vhodný je eidam, parmezán, ale i mozzarella. Použít můžete i různé bylinky či najemno posekanou zeleninu, uzeninu či mleté maso. V tuto chvíli si vyválejte placku i z druhé poloviny těsta a opatrně ji položte na první naplněnou část. Pečlivě prsty přitiskněte veškeré okraje, aby náplň neměla tendence vytékat.

Trik s mřížkou z trouby

Právě teď využijete zajímavý trik s pečicí mřížkou z trouby. Nejprve ji jemně otiskněte horizontálním směrem a následně kolmo vertikálním. Díky tomuto fíglu si totiž ušetříte mnoho práce před vykrajováním a vzniknou vám jednoduchým a rychlým postupem značky, kde je potřeba těsto rozříznout.

Výsledkem budou stejně velké a úhledné chlebové chuťovky, které se dají snadno odlamovat a jistě s nimi uspějete na každém banketu či rodinné oslavě. Nakonec ještě pokrájené těsto potřete žloutky rozmíchanými s trochou mléka a posypte bílým a černým sezamem. Celou placku i s papírem umístěte na pekáč a můžete dát do trouby. Pečte na 180 stupňů po dobu 25 až 35 minut do zlatova.

Související články

Zdroje: www.apetitonline.cz, www.sitalemvkuchyni.cz, www.brno.rozhlas.cz