Chcete ochutnat jednu z nejvydatnějších polévek, kterou milují aristokraté? Má nejen dokonalou a jedinečnou chuť i vůni, zároveň je i poměrně sytá. Prostě ideální pokrm na zimní chladné dny. V Británii se jedná o tradiční pokrm, který se s oblibou podává již po staletí. Původně se připravoval z husy či drůbeží zvěřiny, dnes se ve většině případů používá nejčastěji kuřecí maso. Recept na tlučenou drůbeží polévku podle královny Viktorie není nijak složitý a jeho přípravu zvládne jistě i každý začátečník.
Na přípravu tlučené polévky se podívejte v tomto YouTube videu kanálu Darren McGrady:
Královská tlučená drůbeží polévka
Tato polévka je gurmány považována za jednu z nejlepších polévek. Její název údajně vznikl podle anglické královny Viktorie, která je považována za její autorku. Ovšem hraběnka de Crequi ve svých zápiscích zmiňovala, že se jednalo už o oblíbenou lahůdku královny Markéty Navarrské, na jejíž tabuli se objevovala tato polévka každý čtvrtek.
Nejen kuře, ale i divočina
Polévku je možné připravit nejen z kuřat, kapounů a slepic, ale i z bažantů, koroptví a sluk. Vždy by se mělo jednat o silný a poctivý vývar z kvalitního masa.
Základem je dobrá pečínka
Nejprve začněte tím, že zvolenou drůbež řádně upečte. Maso byste měli připravovat pomalu, aby zůstalo šťavnaté. Jakmile bude hotové, zvíře vykostěte a zbavte kůže.
Natlučte maso
Obrané maso pokrájejte na menší kousky a promíchejte je s 5 vaječnými žloutky uvařenými natvrdo. Následně směs utlučte na kašičku. Dříve hospodyně využívaly hmoždíř, v současné době se není nutné bránit moderní technice.
Vývar a tlučené maso
Zbylé kosti z drůbeže posekejte nadrobno, vložte do hrnce a připravte vývar, čím déle se bude vařit, tím lépe. Jakmile je hotový, řádně ho proceďte, měl by být krásně čirý.
Následně do něho přidejte pečené tlučené maso, které byste měli do polévky pasírovat přes sítko. V tuto chvíli polévku dochuťte solí a pepřem, nakonec nechte rozpustit ve vývaru kousek másla a můžete začít servírovat. Polévku na talíř nalévejte na opečené kousky bílé housky a trochu čerstvé zelené petržele.
Pozor na ohřívání
V případě, že nelze polévku podávat ihned, měli byste ji nechat na stole v parní lázni. Pokud ji budete přihřívat, nikdy by již neměla projít varem, aby se nesrazila.
Tipy
Pokud chcete mít polévku zajímavější chuti, neváhejte zkombinovat bílé maso běžné drůbeže s tmavším masem z divočiny, výborný je bažant či koroptve.
Místo tvrdých žloutků můžete maso utlouci s trochou smažené jíšky či s upečenou nebo vařenou bramboru. Výborným doplňkem jsou i mandle. Na jedno velké kuře utlučte tak 50 g spařených a oloupaných mandlí.
Do královské polévky můžete přidat také smetanu a na kousky nakrájené maso, stejně tak ji můžete ochutit i bylinkami, například tymiánem, rozmarýnem nebo majoránkou.
Zdroje: www.cooking.nytimes.com, www.lescarnetsdeversailles.fr, www.thetudortavelguide.com