Medvědí česnek roste v listnatých lesích a hájích, má rád vlhko a polostín. Pokud mu stejné podmínky poskytnete na své zahradě, poroste i tam. Jeho listy jsou dlouhé a zelené, v lese si ho však můžete splést s konvalinkou nebo s jedovatým ocúnem jesenním. Je proto lepší medvědí česnek kupovat od zkušených a důvěryhodných prodejců, třeba na farmářských trzích.

Související články

Pro zdravý život

Medvědí česnek je jemný v porovnání s kuchyňským česnekem. Na naše zdraví má doslova zázračný vliv. Vyčistí celý trávicí trakt, vyléčí vás z infekčního průjmu, snižuje krevní tlak, zbaví vás bolestí břicha, nadýmání a pomůže při zánětech průdušek i plic. Rozšiřuje cévy a ozdravuje střevní flóru. Z medvědího česneku můžete připravovat desítky receptů, skvěle chutná třeba pesto či rizoto, připravit se dá jako příloha podobně jako špenát, vhodný je do pomazánek či slaných koláčů. Zkusili jste někdy polévku z medvědího česneku? Máme pro vás zajímavý recept.


Krémová polévka z medvědího česneku podle Pauluse

Suroviny:

  • 50 g cibule
  • 1 - 2 stroužky česneku
  • 100 g brambor
  • sůl a pepř
  • 50 ml suchého bílého vína
  • 500 ml drůbežího vývaru
  • 200 g čerstvého medvědího česneku
  • 100 ml smetany (33% tuku)
  • uzený losos, pošírované vejce či krutony k podávání

Postup:

  • Cibuli a česnek nakrájejte nadrobno a zpěňte na rozehřátém másle. Brambory oloupejte, nakrájejte na kostičky a přidejte je k cibuli a česneku. Osolte a opepřete a přidejte víno. Jakmile se svaří na polovinu, přilijte vývar a vařte, dokud brambory nezměknou asi 20 minut.
  • Od listů medvědího česneku odkrojte stonky a přidejte je do polévky. Listy rozmixujte s trochou vody na jemnou pastu.
  • Jakmile jsou brambory uvařené, přidejte do polévky smetanu, mixujte a přidávejte postupně pastu z medvědího česneku. Na závěr vše dobře rozmixujte.
  • Hotovu polévku můžete podávat s uzeným lososem a pošírovaným vejcem nebo jen samotnou s pečivem či krutony.

Zdroje: kuchynelidlu.cz, abecedazahrady.dama.cz