Špaldu pěstovali už staří Egypťané, Keltové i Germáni. Do Evropy se dostala zhruba před 8 000 lety. Pro svoji jedinečnost byla špalda využívána i ve středověkém léčitelství nebo v čínské medicíně. Je skvělou plodinou pro ekologické zemědělství, jelikož má velkou odolnost vůči škůdcům, chorobám a klimatickým podmínkám. Tento původní druh obilí jednozrnné pšenice však postupem času vystřídala pšenice šlechtěná.

Původní zdravá obilnina

Oproti klasické pšenici špalda obsahuje mnohem více vitaminů, minerálů, bílkoviny, prospěšných tuků a vlákniny. Dokonce i lepek, který se v ní rovněž vyskytuje, je pro alergiky přijatelný, jelikož se snáz tráví. Špalda má zároveň lehce oříškovou chuť, která dokáže všechna jídla zpříjemnit. Uvařte si z ní polévku nebo upečte chleba a sledujte, jak všem moc zachutná! Už jen díky skvělé výživové hodnotě má velká plus.

Chleba ze špaldové mouky

Vynikající chleba z kvasnic a špaldové mouky si můžete doma upéct podle tohoto video receptu:

Zdroj: Youtube

Pokud se budete chystat upéct ze špaldové mouky chléb, pak počítejte s tím, že po upečení nebude chléb tolik nadýchaný. To ovšem neznamená, že byste se špaldovou moukou neměli pracovat! Právě naopak! Chuť chleba si hned oblíbí každý, kdo ochutná. Špaldovou mouku můžete vyzkoušet také do bábovek, buchet nebo sušenek.

Zimní špaldová polévka

Na tento recept budete potřebovat 280 g špaldy, 3 lžíce oleje, cibuli, velkou mrkev a petržel, 1,5 l zeleninového vývaru, sůl, libeček, řapíkatý celer, 2 lžíce rajského protlaku a 200 ml rýžové smetany. Namočte špaldu do studené vody večer předem. Druhý den špaldu propláchněte a nechte ji okapat v cedníku.

Poté špaldu s nakrájenou cibulí, mrkví a petrželí smažte na oleji 10 minut. Zalijte vývarem, osolte, přidejte libečkovou nať a vařte 15 minut. Mezitím si nakrájejte 4 řapíky celeru. Po uplynulé době je přidejte k polévce spolu s rajským protlakem a vařte dalších 20 minut. Na závěr přilijte smetanu a na chvilku polévku ještě prohřejte.

Všemožné využití špaldy

Špalda se mimo jiné používá také na výrobu bulguru, krupice, těstovin nebo nápojů. Už jste někdy vyzkoušeli špaldovou kaši? Je lehce stravitelná, a dokonce ani nezahleňuje. Špalda našla využití také jako káva, která však neobsahuje žádný kofein, a proto tuto variantu můžete dopřát i svým dětem.

Zdroje: kucharkazesvatojanu.blogspot.com, drnutta.cz, prostreno.cz