Zelený mladý hrášek je pro svůj vysoký obsah vitaminu C a mnoha dalších cenných látek velmi zdravý. Je plný chuti a příjemně nasládlé šťávy. Pohostěte své blízké výbornou polévkou se svěží barvou i chutí. Máme pro vás osvědčený a jednoduchý recept, který měly v oblibě už naše babičky.
Jak uvařit lahodnou a rychlou polévku z čerstvého hrášku se můžete podívat na následujícím videu:
Polévka z čerstvého hrachu
Pokud milujete luštěniny, a především čerstvé kuličky hrášku, tak tato polévka pro vás bude tou správnou pochoutkou. Má totiž příjemně krémovou konzistenci, nasládlou chuť a dokonale zasytí. Proto ji můžete podávat jako lehké hlavní jídlo i vydatnou svačinu. A další výhody? Její příprava je jednoduchá a rychlá. A jistě sklidíte pochvalu od všech strávníků.
Připravte si hrášek
Nejprve si jednotlivé kuličky hrášku vyloupejte z lusků, které lze ještě dále využít. Stačí, když je řádně opláchnete a později je použijete například při vaření zeleninového vývaru.
Recept na svěží polévku
Na 1 lžíci zpěněného másla orestujte 250 g čerstvě vyloupaného hrášku společně s 2 očištěnými a pokrájenými bramborami. Následně tyto ingredience zalijte 1 l zeleninového vývaru a nechte tak 20 minut povařit.
Jakmile jsou hrášek i brambory měkké, stáhněte hrnec z plotýnky a polévku rozmixujte tyčovým mixérem. Pak přidejte 250 ml smetany ke šlehání, přidejte 1 až 2 utřené stroužky česneku a dochuťte solí a čerstvě namletým pepřem.
A jak můžete variovat?
Pokud máte rádi kořenovou zeleninu, lze na másle společně s hráškem a bramborami orestovat také mrkev, petržel či celer. Stejně tak lze polévku přizpůsobit pro milovníky masa, kdy cibulku osmažíte na slanině nebo přidáte jemně pokrájenou šunku či uzené maso nakrájené na malé kostičky. Nakonec můžete do polévky přidat i opečené krutony.
Hrášek tuží zdraví
Konzumace hrášku zvyšuje celkovou obranyschopnost organismu a jedná se o chutný zdroj vitamínů a minerálů. Hrášek je bohatý na vitamíny skupiny B, najdete v něm tedy B1, B2, B3, B6, a také vitamíny C, E, A. V jednom hrnku hrášku je zhruba 44 % vitamínu K. Zelený hrášek je zdrojem kyseliny listové, hořčíku, fosforu, draslíku, vápníku, zinku, železa, mědi a mnoha důležitých bílkovin.
Obsahuje také vysoké množství vlákniny, pomáhá při trávení a vylučování, snižuje nezdravý cholesterol, lehce snižuje krevní tlak, podporuje činnost slinivky břišní a slouží i jako prevence osteoporózy. Zároveň uklidňuje nervy a má blahodárný vliv i na pleť a vlasy.
Související články
Zdroje: www.bydlimekvalitne.cz, www.kucharkaprodceru.cz, www.zdrave.cz