Zdroje: toprecepty.cz, vareni.cz, celostnimedicina.cz, jimeto.cz

Ani ti největší odmítači polévek v chladných podzimních dnech nepohrdnou pořádnou porcí silného vývaru, který krásně zahřeje a pohladí nejen na jazyku, ale také na duši. Jenže vývary bohužel patří k těm polévkám, které rozhodně nejsou jen tak hotové a jejich příprava může zabrat i několik hodin. Naštěstí ale existuje mnohem více polévek, které se perfektně hodí do studeného počasí. Jednou z nich je polévka z červené čočky. Oproti vývaru je hotová během třiceti minut a zároveň díky obsahu čočky mnohem více zasytí. A co víc? Je naprosto skvělá a zdraví prospěšná! Dokonce může působit jako prevence proti nachlazení.

Červená čočka a její vliv na zdraví

Bez nadsázky by se dalo říct, že červená čočka patří mezi takzvané superpotraviny. Nachází se v ní mnoho vitamínů, minerálů a dalších látek, které mají příznivý vliv na lidský organismus. Narozdíl od jiných luštěnin červená čočka nenadýmá. To je způsobeno tím, že se v drtivé většině prodává již loupaná a právě absence slupky způsobuje její lepší stravitelnost. Po její konzumaci tak není nutné mít obavy z plynatosti.

Čočka zároveň obsahuje obrovské množství vlákniny, která je důležitá pro správné zažívání a přirozenou detoxikaci organismu. A právě díky vláknině čočka zasytí na poměrně dlouhou dobu. Pokud si tedy připravíte právě například polévku z červené čočky k večeři, může vám pomoci předejít nočnímu vyjídání ledničky. Zvýšená konzumace červené čočky se rovněž doporučuje při redukčních dietách.

Červená čočka je bohatá na bílkoviny, železo a mangan, který ovlivňuje růst, reprodukci a také funkci mozku. Zároveň obsahuje nezanedbatelné množství vitaminu B6. Ten má pozitivní dopad mimo jiné na kvalitu kůže a zlepšuje depresivní stavy.

Kari je významným antioxidantem

Polévka z červené čočky obsahuje také kari, které rovněž zapadá do velké škály zdravých potravin. Jeho žluté zbarvení způsobuje kurkumin. Ten je nesmírně ceněnou látkou, působí antioxidačně a přispívá k detoxikaci organismu. Stejně tak má příznivý dopad na trávení a kardiovaskulární systém.

Polévka z červené čočky s kari

Budete potřebovat:

1/2 hrnku červené čočky

1 cibuli

1 mrkev

2 stroužky česneku

1 lžičku kari

1/4 lžičky mletého římského kmínu

750 ml zeleninového vývaru nebo vody (případně lze použít i kvalitní bujón)

3 lžíce rajčatového protlaku

3 lžíce olivového oleje

bobkový list

sůl

pepř

Postup:

Ve větším hrnci necháme na oleji zesklovatět najemno nakrájenou cibuli, poté přidáme na kostičky nakrájenou mrkev, nasekaný česnek a propláchnutou čočku. Zasypeme kari a římským kmínem a všechno dohromady necháme asi tři minuty restovat. Přimícháme rajčatový protlak, opět krátce zarestujeme a zalijeme vývarem či vodou. Vhodíme do hrnce bobkový list, přivedeme polévku k varu a následně ji vaříme na mírném plameni za občasného míchání zhruba 25 minut.

Na závěr polévku osolíme a opepříme podle chuti a můžeme podávat. Kdo má raději jemnější polévky, může ji ještě rozmixovat tyčovým mixérem.

TIP: Pokud jste milovníky pálivého jídla a chcete, aby vás polévka skutečně zahřála, můžete do ní během vaření přidat ještě zhruba půlku lžičky mletého chilli.